Орбан: Украйна трябва да е буферна зона между Русия и Запада

1852
Орбан: Украйна трябва да е буферна зона между Русия и Запада
Снимка: Facebook/Orbán Viktor

Унгарският премиер Виктор Орбан за пореден път направи изказване, с което демонстрира, че не е в отбора на Европейския съюз, що се отнася до безрезервната подкрепа за Киев. Той заяви, че Украйна трябва да бъде оставена като "буферна зона" между Русия и Запада.

Идеята му е съюзниците да предоставят на нападнатата от Владимир Путин страна гаранции за сигурност, но да не я приемат в ЕС или НАТО.

Унгария и Украйна са в противоречиви отношения, които се влошиха след началото на пълномащабната инвазия на Русия. Орбан поддържа тесни връзки с Москва, едва вдигна ветото си над 50-те милиарда евро помощ от ЕС за Киев и няколко пъти бавеше различни военни пакети на блока за украинската армия.

Още: Швеция ще чака още унгарското "да" за НАТО: Партията на Орбан бойкотира парламента

"Русия няма да приеме на прага си член на ЕС и НАТО"

"Независимо дали ни харесва, или не, независимо дали на украинците им харесва, или не, Украйна е на картата там, където е. Най-добрата перспектива за нея би била формирането на буферна зона между Русия и Запада - с гаранции за сигурност, разбира се", каза Орбан по време на дебат с бившия австрийски канцлер Волфганг Шусел. Откъс от разговора беше публикуван от Die Presse на 11 февруари.

"Ако това се провали, Украйна ще загуби земята си. Руснаците ще унищожат Украйна отново и отново, и отново. Русия никога няма да приеме на прага си член на ЕС и НАТО като Украйна. Никога", смята унгарският премиер.

В същото време Орбан смята, че НАТО е трябвало да започне преговори за членство с Украйна на срещата на върха в Букурещ през 2008 г., "когато Русия беше твърде слаба, за да блокира разширяването на НАТО, което включваше и Украйна".

Още: Санкции за Орбан за подкопаване на единството на ЕС и НАТО: Предложение в САЩ

Снимка: Getty Images

"Не успяхме да завършим успешно преговорите за присъединяване с Украйна и Грузия, с което загубихме перспективите на Украйна като бъдещ член на Европейския съюз и НАТО", каза той.

Унгария многократно се е противопоставяла на присъединяването на Украйна към Алианса и Европейския съюз. Орбан настоява украинците да решат въпроса с унгарското етническо малцинство в Закарпатието, за да ги пусне в ЕС: Крайнодесните в Унгария: Ако Украйна загуби войната, ще си поискаме Закарпатието (СНИМКИ).

Орбан: "Русия няма да приеме Украйна сериозно за преговори"

Унгарският министър-председател вече е заявявал, че Украйна е финансово "несъществуваща" и "вече не е суверенна" държава поради "зависимостта" си от международната подкрепа.

В отговор на казаното от Шусел, че незабавното прекратяване на огъня "би означавало де факто поражение за Украйна", Орбан заяви, че "зависи от това как виждате бъдещето". Така той искаше да каже, че Украйна може да загуби още територии, ако военните действия продължат, тълкува думите му Kyiv Independent.

Орбан заяви също, че Русия никога няма да приеме Украйна сериозно като партньор в преговори. Добави, че "те ще преговарят само със Съединените щати, а ако сме умни, вероятно и с Европа".

Още: Орбан: Изпълних мисията си, парите на Унгария няма да отидат в Украйна

Украински официални лица неведнъж са заявявали, че воденето на преговори за прекратяване на огъня без постигане на значителни резултати на бойното поле само ще даде на Москва време да се подготви за още по-голяма офанзива. Мирните преговори биха могли да принудят Украйна да отстъпи територии на Русия, а президентът Володимир Зеленски неведнъж е настоявал, че няма да позволи това.

През ноември 2022 г. Украйна изложи своята "мирна формула" от 10 точки. Едно от ключовите условия за започване на мирни преговори е пълното изтегляне на руските войски от украинска територия, включително от регионите, незаконно анексирани от Москва през 2022 г.

Какво още каза Виктор Орбан?

По време на дебата Орбан отхвърли тезата, че присъединяването на Украйна към НАТО ще защити Европа, тъй като почти всички членове на ЕС вече са и в Алианса.

"Не съществува риск Русия да нападне член на НАТО", каза Орбан, докато няколко командири на Алианса и други лидери през последните месеци все по-остро предупреждават за опасностите от война между Русия и НАТО и за последиците, които тя може да има за цяла Европа.

Още: Как да оцелеем по време на война? (ВИДЕО)

Виктор Орбан също така заяви, че Европа "не е в състояние" да предостави на Украйна достатъчно оръжия, за да спечели войната, защото европейците уж били недоволни от това колко голяма помощ за отбрана вече се предоставя на Киев. "Не можем да си позволим да финансираме Украйна, за да ѝ дадем възможност да постигне военна победа", добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа