Остават им минути живот, а те пишат "Слава на Украйна": Истории от наводнената Херсонска област

8928
Остават им минути живот, а те пишат "Слава на Украйна": Истории от наводнената Херсонска област
Снимка: Getty Images

Взривяването от руските военни на язовир "Каховка" се превърна в една от най-големите катастрофи, причинени от човека за последните десетилетия. Все още не е оценен мащабът на бедствието, но до момента е ясно, че са наводнени над 3500 къщи в 48 населени места в Херсонска област, поне 2500 души са евакуирани, но все още много остават в залетите селища

Зад сухите цифри обаче се крият стотици истински, болезнени истории. Какво чувстват хората, които са загубили домовете си, а някои и близките си, разказва материал на "Украинская правда".

„Трети ден баба ми чака помощ в Гола Пристан. С тялото на починалия ми дядо. А също и с куче. Единствената й храна е захар", това е едно от хилядите съобщения в доброволчески чатове на хора, опитващи се да намерят помощ за близките си.

"Помощ! Децата не трябва да умират! Около 35 души на улица "Шевченко" № 154 в Кардашиян. Трети ден са без вода и храна, децата крещят и плачат. Те бавно умират."

Колко души са загинали в окупираните селища на левия бряг на Днепър, не се знае със сигурност. Но че са много, няма съмнение, казват доброволците. До 10 юни бяха потвърдени над 20 смъртни случая, а повече от 150 души се смятаха за изчезнали.

Една от най-тежките ситуации е в Олешки, където над 600 души са блокирани, а руснаците не им дават да напускат града. Единственият доброволец, допуснат там с руски паспорт и военен пропуск и успял да предаде малко хуманитарна помощ, потвърждава, че има много загинали. "Подобна е ситуацията и в околните села", казва Олена Волощук, една от доброволките, чиято задача е дистанционно да направлява спасителните дейности.

ОЩЕ: Руснаците разстреляха в гръб евакуиращи се хора от наводнението, сред тях и бременна жена (СНИМКИ) 

Хората, които имат нужда от помощ, изпращат координати в чата, а доброволците търсят възможност да стигнат до тях и да им помогнат. Те са установили комуникация с хора на окупираната територия, които разполагат с лодки и са готови на собствен риск да извозват нуждаещите се. 

"Пишат буквално на всеки 2 минути. Това са десетки хиляди съобщения - и от хората, които са там, и от техни роднини“, разказва тя.

Спасените в повечето случаи са успели да стигнат само до части от Херсонска област, които не са наводнени, но също са под окупация, или до Крим. Олена разказва за семейство, опитало се да се евакуира на десния бряг на реката, който е под контрола на Украйна, но руснаците пуснали от дрон експлозив върху лодката. 

През първия ден доброволците са успели да евакуират над 500 души. След това - още 100. Но все още имат 1900 заявления за евакуация. Руснаците обаче бързо заглушили комуникациите в района и също така поставили две блокади. „Отначало дори звъняхме на военното им управление, на Бърза помощ, на така наречената „полиция“ (в окупираните части) – опитвахме се да им дадем адреси, където положението е критично. А те казват "Не ни губете времето" и затварят телефона", разказва шокирана Олена.

Истории, от които ти се плаче 

"Една жена от Олешки ми писа, че й остават още час-два. И пише: Искам да запомните това: "Слава на Украйна!". Да ви кажа, че плаках, е малко. Пълно отчаяние, руснаците не пуснаха нито една лодка. И тази жена в последните си мигове си мисли за Украйна. Реже като с нож", казва Олена.

Катерина Куянова, чиито родители живеят в малкото село Кринки близо до Олешки, споделя, че хората са били напълно неподготвени - руските окупационни власти не са пуснали нито сирени, нито някакви предупреждения. "Никой не каза на хората какво се случва. Когато водата наводни къщите, те бяха напълно неподготвени. Бързо грабнаха по едни торби и избягаха."

ОЩЕ: „Тела на съседи се носят по улиците“: Евакуирани за ужаса след взрива на язовир "Каховка" (ВИДЕО) 

Тези, които имали лодки, се опитали да се евакуират, но руснаците открили огън по тях. „В първия ден колона от бягащи се опита да стигне до Крим, но руснаците ги обсипаха с куршуми. Има наистина значителни загуби сред населението, въпреки че, разбира се, няма „официална“ информация за това“, казва Катерина.

Някои селяни се събрали по къщите, които са по-нависоко, но скоро се появили руските военни, които също бягайки от наводнението, ги изгонили оттам, за да се настанят самите те.

На десния бряг, контролиран от Украйна, ситуацията с евакуацията е много по-добра, но мащабът на бедствието не е по-малък. 

„Най-критичната ситуация беше в най-близките села до язовира. Хората там имаха буквално половин час, за да се спасят. В по-отдалечените беше малко по-лесно, успяха поне да отвържат кучетата си в дворовете“, казва Олена Маляренко от Херсон.

ОЩЕ: Пустини вместо ниви: Последиците от взривяването на Каховската ВЕЦ за Украйна 

Хора от Херсон пък казват, че един от най-големите проблеми в първите часове на евакуацията била липсата на лодки - хората са се опитвали да се спасяват, използвайки надуваеми дюшеци и пояси. „Руснаците разграбиха Херсон, когато се оттегляха през ноември. Отнеха всичко от хората и по-специално – плавателните средства. Тези, които се опитваха да спорят с тях, ги биеха или направо ги убиваха. Случваха се ужасни неща. Затова катастрофално липсваха лодки. Моторни лодки от други региони започнаха да пристигат чак на втория ден", разказват свидетели.

Мнозина обикновени хора се показали като истински герои

„Моята приятелка Олга вместо да спасява стока от магазина си, извозваше пенсионери с микробуса си, изкарваше животни, докато накрая вода влезе в двигателя и колата спря. Това за мен е пример за героизъм. 

Или свещеникът от нашата църква, отец Виталий, който обиколи и събра възрастни хора, и ги изведе от наводнената зона с колата си", разказва жена от Херсон.

ОЩЕ: С последни сили вкопчено в стената: Как спасяват домашни любимци в наводнения Херсон (ВИДЕА) 

Но големите трудности тепърва предстоят, когато водата ще се оттегли, убедена е тя. „Не знаем какво да очакваме. Щетите са невероятни! Ще има ли къде хората да се върнат е големият въпрос. Много къщи са разрушени, а тези, които са оцелели, може да не са безопасни за живеене. Каква ще бъде почвата, питейната вода, в която са попаднали много вредни вещества... Ще има много мъртва риба, мъртви животни и, вероятно, мъртви хора", казва тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Считан за герой руски генерал е арестуван и изглежда отива на съд

Украйна удари военна база с ATACMS и дронове: Има загинали и ранени руски военни (ВИДЕО)

Ето това е "точност": 3 месеца - 53 руски авиобомби по самата Русия

ПВО за Украйна: Германия е събрала 1 млрд. евро в световна инициатива

Украински военни завършиха обучение за поддръжка на F-16 в Нидерландия

Жертва и ранени след силна турбуленция в самолет (СНИМКИ)

Официално: ЕС одобри печалбите от руските активи да отидат за оръжия за Украйна

Простреляха българка на шосе в Италия

Одеса и Киев на тъмно: Липсата на ток застрашава отбранителната индустрия на Украйна (ВИДЕО)

ООН продължава да счита Зеленски за легитимен президент на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа