От 18 февруари Белгия преминава към „оранжев“ код за COVID-19

6352
От 18 февруари Белгия преминава към „оранжев“ код за COVID-19
Снимка: iStock

Консултативният комитет реши, че Белгия ще премине от „червен“ към "оранжев“ код, съобщи премиерът на Белгия Александър Де Кро.

"Разгледахме здравната ситуация въз основа на барометъра: дневните хоспитализации и заетостта на общите интензивни грижи", каза Де Кро. "През последните няколко дни вече имаше консенсус, че ще преминем към оранжев код, така че ще направим това от следващата седмица."

От петък, 18 февруари, Белгия преминава към "оранжев код" на своя коронавирусен барометър - това означава, че правилата за събития, дейности в свободното време и хотелиерството ще станат по-облекчени, съобщават местните медии.

В баровете и ресторантите ще отпадне часът на затваряне, броят на хората, които могат да седнат на една маса, вече няма да е ограничен до шест души, а на бара отново ще може да се пие. Само персоналът ще трябва да носи предпазни маски.

Секторът на нощния живот може да заработи отново. За динамични събития на закрито може да се използва 70 % от капацитета на дадено място. За всички останали събития е позволено да се използват 80 % от максималния капацитет на заведението.

Освен това работата от разстояние вече няма да бъде задължителна за четири дни в седмицата, а ще стане силно препоръчителна. Отново ще могат да се организират тиймбилдинги и други събития.

Белгийски съд: Лозунгът "Спрете ислямизацията" не е расистки

Белгийски съд постанови с решение, че лозунгът "Спрете ислямизацията", отпечатан върху плакати и листовки, не е расистки и че само "изр...

Отпада изискването да се пазарува самостоятелно или по двойки.

Децата на възраст под 12 години вече няма да бъдат задължени да носят маска навсякъде, включително и в училище.

Не трябва да забравяме, че последните няколко месеца бяха особено трудни. Поредните вълни не ни улесниха", каза Де Кро. "Вариантът Делта подложи на много силен натиск здравния ни сектор, а вариантът Омикрон удари особено силно фирмите и училищата."

"Успяхме да се справим. Коефициентът на възпроизводство, който сега е по-нисък от 1, показва, че вирусът се разпространява по-бавно. Искам да благодаря на всички белгийци за положените усилия, като имам предвид най-вече здравния персонал", каза той.

Премиерът подчерта, че въпреки, че идва една по-добра пролет и хората ще бъдат по-спокойни, а настроението по-празнично, не бива да се забравят някои от основните правила като поставянето на маски около уязвими хора, проветряване на затворените пространства и селф тест при поява на симптоми.

90% ваксинирани в Белгия, обмислят отпадане на сертификата

Вече 90% от пълнолетните в Белгия са ваксинирани, ето защо националните сертификати за COVID-19 може да отпаднат до края на март. Това ...

Федералният министър на здравеопазването Франк Ванденбруке обясни, че правилата за пътуване също ще се променят. "В рамките на Европа има движение, което гледа как сме се защитили, а не откъде идваме. Това означава, че вече няма да работим с цветови кодове. Вече няма да гледаме дали сте от европейска държава, или не".

"Ако сте били ваксинирани, имате сертификат за възстановяване или наскоро сте имали отрицателен тест, тогава няма да се налага да се подлагате на допълнителни тестове", каза Ванденбруке.

Хората, които представят бърз антигенен тест, трябва да се уверят, че той не е направен преди повече от 24 часа (вместо преди 36 часа). "Освен това, ако дойдете тук и искате да влезете със сертификат за ваксинация, основната ви ваксинация не може да е отпреди повече от 270 дни. Ако имате бустерна доза, тогава срокът е без значение".

Неваксинирани лица, които идват от държави извън ЕС, нямат право да влизат в Белгия като туристи. Това е разрешено само за основни пътувания, уточни министърът.

Очаква се следващият Консултативен комитет да се проведе в началото на март, когато Де Кро се надява страната да премине към "жълт код", но все още няма фиксирана дата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си заради руски атаки

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа