X
 
 

От Русия успокояват, че минал вече радиоактивен облак не бил опасен за хората

6506 0
photo of От Русия успокояват, че минал вече радиоактивен облак не бил опасен за хората
Снимка: Pixabay
На база на съобщението на руската метеорологична служба "Росхидромет" може да бъде изчислено, че дозата рутений 106, което може да бъде "погълната" на човек, е 20 000 пъти по-малка от годишната допустима доза и не представлява опасност за човешкото здраве. Това съобщават от предприятието за преработка на ядрено гориво "Маяк", за което се предполага, че може да е източник на замърсяването. "Маяк", обаче, отрича да е такъв източник в официално съобщение и казва, че радиационният фон при предприятието е в норма.

От там посочват, че първите данни за повишени стойности на обемната активност на рутений 106 в атмосферата са регистрирани едновременно в страни от Западна Европа, Татарстан, Волгоград и в Южен Урал с едни и същи нива (10-20 mBq / m3). Изключително високи концентрации на рутений 106 в атмосферата са регистрирани в Словакия (29-30.09.2017 г.) и в Румъния (30.09.2017 г.), които са на около 3000 километра разстояние от ФГУП "Маяк".

Компанията, без която "Белене" не може, отрича ядрен инцидент въпреки данни за голямо замърсяване

Руската компания "Росатом" отрече в страната да е имало ядрени инциденти след съобщенията за замърсяване с радиоактивния изотоп рутений...

Според съобщението, рутений може да попадне в атмосферата в два случая:

1. Нарушаване на херметичността на обвивката на твела в ядрен реактор или при радохимична преработка на ядрено гориво. Този вариант в случая не е възможен, защото при това в атмосферата неизбежно трябва да постъпят десетки други остатъчни радионуклиди, които биха били зафиксирани от службите за радиационен контрол.

2. При изработване на нови, използване на съществуващите или утилизиране на отработили своя срок източници на йонизиращо лъчение на основата на рутений 106. Типичният източник на рутений 106 има активност около 1-10 Ci. При пълно разрушаване на такъв източник, измерените концентрации на рутений 106 в атмосферата биха могли да бъдат регистрирани на разстояние от 500 км, а непосредствено на мястото на разхерметизирането на източника би се наблюдавал повишен радиационен фон и силно радиоактивно замърсяване на атмосферата.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
8 признака, че мъжът отдавна НЕ е правил секс

Харесвате си готиния колега от съседния отдел. Той е симпатичен, млад и със сигурност финансово по-добре от вас. Въпреки това, има някои слухове,...