X
 
 

Компанията, без която "Белене" не може, отрича ядрен инцидент въпреки данни за голямо замърсяване

14464 6
photo of Компанията, без която "Белене" не може, отрича ядрен инцидент въпреки данни за голямо замърсяване
Снимка: Getty Images/Guliver
Руската компания "Росатом" отрече в страната да е имало ядрени инциденти след съобщенията за замърсяване с радиоактивния изотоп рутений 106 в някои части на Русия. Най-голямата концентрация на изотопа е зесечена близо до ядреното съоръжение "Маяк" в Южен Урал.

"Не е имало инциденти в ядрената инфраструктура в Русия”, съобщи представител на "Росатом" за АФП.

Радиоактивен облак преминал над България, институциите успокояват, че замърсяване няма

Радиоактивен облак е преминал над Европа, включително и над България. За това съобщиха от Френския институт за ядрена безопасност. Спор...

Изявлението на "Росатом" идва, след като Руската метеорологична служба потвърди за "изключително висока" концентрация на радиоактивния изотоп рутений 106 в края на септември тази година и потвърди също докладите на европейски институции за замърсяване този месец.

"Пробите на радиоактивни аерозоли от станциите за наблюдение Аргаяш и Новогорни съдържат радиоизотоп Ru-106 между 25 септември и 1 октомври", каза "Росхидромет".

Най-голямата концентрация е регистрирана в Аргаяш – село в Челябински регион в Южен Урал, където има "изключително голямо" замърсяване с Ru-106, надхвърлящо нормата 986 пъти.

"Росхидромет" съобщи, че изотопът е открит в Татарстан и Южна Русия и впоследствие е стигнал до "всички европейски държави, като се започне от Италия и се продължи към Северна Европа" - от 29 септември нататък. "Росхидроатом" призна също, че в края на септември в началото на октомври са възникнали условия за активен пренос на въздушни маси и замърсяващи вещества от територията на Южен Урал в Средиземноморския район и после към Северна Европа. По-рано твърденията бяха, че подобно движение на въздушните маси не е имало.

Природозащитната организация "Грийнпийс" настоява за разследване за евентуално прикриване на злополука, пише британският The Guardian. Дори с отчитането на това, че наблюдаваната над Европа концентрация е малка под въздействието на радиацията са били подложени десетки милиони хора и при някои от тях със сигурност ще има проблеми със здравето. Хората, които са се намирали близо до мястото на инцидента със сигурност са по-силно облъчени, казва руският клон на "Грийнпийс".

МЗ: Няма данни за пренос на йод-131 на територията на България

В последните дни се съобщава за регистрирано наличие през месец януари на радиоактивния изотоп йод-131 във въздуха в някои страни от Се...

Официални становища

В средата на октомври "Росатом” публикува изявление, цитирано от руски медии, че "в проби от 25 септември до 7 октомври, включително в Южен Урал, не са открити следи от рутений 106, освен в Санкт Петербург", припомня БГНЕС.

На 9 ноември Френският институт за радиационна защита и ядрена сигурност (IRSN) разпространи доклад, в който се казва, че рутений 106 е бил открит във Франция между 27 септември и 13 октомври. Френският институт посочва, че източникът на замърсяване вероятно е инцидент някъде между река Волга и планината Урал и добави, че измерената в Европа концентрация не представлява опасност за здравето. Станция "Аргаяш" е на около 30 километра от съоръжението "Маяк", където през 1957 стана една от най-тежките ядрени катастрофи в историята. Днес в "Маяк" се преработва отработено ядрено гориво.

Рутений 106 е продукт на деленето на атомите в реактор и се използва също при някои медицински процедури. Рутений не се среща в природата.

IRSN изтъква, че източник на рутений 106 не може да е ядрен реактор, защото са открити и други радиоактивни елементи. Предположението е, че става дума за изпускане на инсталация, свързана с ядрения горивен цикъл или с производство на радиокативни материали.

Повишената радиация в Европа не е опасна за хората

От няколко седмици във въздуха над Европа се измерват завишени количества на радиоактивен йод 131. Германски специалисти подозират, че ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Излишно е да предъвкваме /за кой ли път?/ доводите, поради които на енергетиката основана на ядрен разпад трябва да се сложи край. Дълбоко уважаваните от мен експерти по темата – господата КОТЕВ и КАСЧИЕВ, отдавна я изчерпаха. Освен, че в сравнение с тяхната компетентност БАН-ските “умници” са като слепи котета, от решаващо значение е това, че те /двамата/ са очевидно неподкупни /в т.ч. – по кремъ виж още ›› лско направление/. Само дебили от групата на ивчо христов /не този, а другият/ все още не са разбрали, че АЕЦ произвеждат: - НАЙ-МРЪСНАТА, – най-опасната и – най-скъпата електроенергия! Към тези три неоспорими довода очевидно трябва да добавим още два от стратегическо значение: – РУСКАТА ТЕХНИКА Е НАЙ-КАЛПАВАТА И КАТО ТАКАВА – НАЙ-РИСКОВА и – НИТО ЕДНА СТРАНА, ЧЛЕН НА Н А Т О НЕ ТРЯБВА ДА ДОПУСКА НА ТЕРИТОРИЯТА СИ РУСКИ ЯДРЕНИ ЦЕНТРАЛИ, ЗАЩОТО ТЕ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНАТ В НЕОТРАЗИМА /СПЯЩА/ ЯДРЕНА АТАКА В УСЛОВИЯ НА ВОЙНА! ЯДРЕНА ЗАПЛАХА!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Колко дявола могат да се съберат на върха на една игла – нови размисли за АЕЦ „Белене“ по доклада на БАН Др Георги Касчиев - https ://debati.bg/spetsialno-za-debati-bg-kolko-dyavola-mogat-da-se-saberat-na-varha-na-edna-igla-novi-razmisli-za-aets-belene-po-doklada-na-ban/
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  а ние този Маяк дори не сме го чували, ало, комунистите
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  това са най-голямите щети от атомна енергетика - Чернобил е нищо в сравнение с това, за което никой в България не е чул, а искат да строят Белене
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Даже е полезно да преминават такива облаци!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  да преминават през главата ти ли
  : 0 !
missing image
8 признака, че мъжът отдавна НЕ е правил секс

Харесвате си готиния колега от съседния отдел. Той е симпатичен, млад и със сигурност финансово по-добре от вас. Въпреки това, има някои слухове,...