Откриват изложба с вещи на масовия убиец Андерш Брайвик

8325
Откриват изложба с вещи на масовия убиец Андерш Брайвик

Вещи, които са принадлежали на масовия убиец Андерш Брайвик, ще бъдат представени в изложба следващата седмица в памет на нападенията на терориста от 2011 г, предаде БГНЕС.

Сред представените експонати ще бъде и фалшивата лична карта на Брайвик, както и остатъците от колата бомба, която се взриви в норвежката столица Осло.

Масовият убиец Брайвик кандидатства в университет

Андерш Брайвик е подал заявление за прием в бакалавърска програма по политология в Университета в Осло и планира да започне обучениет...

"Ние трябва да преодолеем тази болезнена част от нашата скорошна история по честен начин", заяви норвежкият министър на местното управление Ян Торе Санер пред местния в. "Афтенпостен".

Временната експозиция ще бъде открита на 22 юли, денят, в който се навършва годишнина от нападенията в правителствения комплекс в столицата, където Брайвик взриви кола бомба и уби 8 души. В последствие той откри огън в младежки лагер на норвежката Работническа партия на остров Ютьоя, при която загинаха 77 души.

Освен фалшивата лична карта и остатъци от колата бомба, на изложбата ще бъдат показани и полицейската униформа, които Брайвик е използвал, за да влезе в младежкия лагер и чантата, с която е пренасял муниции.

В същото време обаче адвокат Йон Кристиян Елден, който представлява жертвите на масовия убиец разкритикува решението на властите. "Музей на Брайвик в правителствения комплекс? Не, благодаря. Изпратете вещите в Националния музей на правосъдието вместо това", написа той в социалната мрежа "Туитър".

Полицията е иззела над 200 писма, написани от Андреш Брайвик

Полицията в Норвегия е иззела над 220 писма от масовия убиец Андерш Брайвик, за да предотврати евентуално създаване на престъпна мрежа ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа