Пакет №11: Ето какво съдържа и как ЕС ще спира заобикалянето на санкциите

6742
Пакет №11: Ето какво съдържа и как ЕС ще спира заобикалянето на санкциите
Снимка: iStock

Европейският съюз предлага нов пакет санкции, насочени към ограничаване на вноса на високотехнологични военни компоненти в Руската федерация.

Черновата на този 11-и пакет е вече изготвена от Европейската комисия и се обсъжда от държавите членки, потвърди по-рано говорителят на ЕК Ерик Мамер. Той има за цел да запълни пропуските в наказателните мерки, но прилагането му може да се окаже трудна задача. Членовете на ЕС търсят начини да увеличат ограниченията върху ключови сектори на руската икономика и да се борят с избягването на санкциите чрез трети държави, пише Financial Times.

Страните от Г-7 обмислят твърди мерки срещу заобикалянето на санкциите за Русия

САЩ, Европа и други ключови съюзници на Украйна подготвят нови наказания срещу Русия, за да се опитат да затегнат примката върху иконом...

Според Politico Китай и Турция исторически са били считани за най-значимите икономически партньори на Москва, но дипломатите в ЕС са посочили централноазиатските държави като Казахстан и Узбекистан за свои основни цели при налагането на нови санкции.

11-ият пакет от санкции на ЕС ще ограничи европейските компании да продават чувствителни стоки на съседите на Русия, които вече са се опитвали да заобиколят забраната за внос. Дипломатите обаче предупреждават, че ответна мярка срещу тези държави би била рискована поради геостратегическото им значение и потенциалния отпор.

В предложението за 11-ия пакет, с което от Politico са се запознали, ЕК иска да санкционира лица и фирми, които заобикалят ограничителните мерки. Това се отнася например за дружества, установени в трети държави, които получават стоки, подлежащи на ограничения, от дружества, установени в ЕС, и които след това се доставят в Русия - "пряко или чрез посредници".

ОЩЕ: 11-и пакет: ЕС ще спира кораби, заобикалящи санкциите срещу руския петрол

Важно е да се отбележи, че в двете приложения към предложението не се посочват конкретни държави или продукти - вместо това страните от ЕС ще трябва да вземат това решение. В допълнение към новото предложение 11-ият пакет от санкции понастоящем включва и списъци на 72 физически лица и 31 компании.

Оценка от САЩ: Иран натиска за рестарт на ядрените преговори, уплаши се от санкции

Иранският режим оказва натиск върху определени страни и организации за възобновяване на ядрените преговори. Това съобщава в днешния си ...

Няколко държави от ЕС се опасяват, че с предложението Брюксел рискува да отвори "кутията на Пандора", пише още Politico. Очаква се пакетът да бъде представен още във вторник - 9 май, като в същия ден председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна на визита в Киев.

"Този пакет е насочен към борбата със заобикалянето на санкциите. В частност подобряваме съществуващите инструменти и добавяме още продукти и стоки към забранените, включително части за самолети, които по пътя си към трети страни през Русия изведнъж се оказват в ръцете на Кремъл", каза тя.

Освен това Фон дер Лайен подчерта, че в момента се наблюдава увеличение на търговските потоци между Руската федерация и някои трети страни. "Затова предложихме нов инструмент за борба със заобикалянето на санкциите - ако видим, че стоки от ЕС се изпращат в трети държави и след това се появяват в Руската федерация, тогава можем да предложим на държавите членки да наложат санкции върху износа на тези стоки от ЕС", добави ръководителят на ЕК.

Междувременно на въпрос дали следващият пакет от санкции ще включва забрани срещу руската ядрена компания "Росатом", Фон дер Лайен отбеляза, че в момента се работи активно сред страните членки за преминаване "към независимост в това отношение". "Това е трудна работа, но някои страни членки вече постигат напредък и ние трябва да продължим да ги подтикваме в тази посока", каза тя. Досега "Росатом" не попадаше под санкции заради отпор от страна на Унгария, като България също не се съгласяваше.

"Първият приоритет е да помогнем на Украйна, като ѝ осигурим необходимите боеприпаси. Тук работим на няколко фронта - незабавно прехвърляне на боеприпаси от запасите на държавите членки на ЕС, закупуване на 155 и 152-милиметрови боеприпаси чрез засилване на производството в държавите членки на ЕС и ускоряване на доставките на боеприпаси", каза още председателят на ЕК.

За пръв път ЕК се кани да санкционира китайски компании заради Русия

Брюксел предложи санкции срещу китайски компании за подкрепа на военната машина на Русия за първи път от началото на войната в Украйна,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа