Палитрата на руско-украинската криза - разговори на високо ниво и предупреждение за химическо оръжие

5096
Палитрата на руско-украинската криза - разговори на високо ниво и предупреждение за химическо оръжие
Снимка: Getty Images/Guliver

Турбуленцията относно събитията в Керченския пролив, довели до задържането на три украински военни кораба от руския военноморски флот продължават да бунят международната общност, а позиция по конфликта зае и българският премиер Бойко Борисов - чрез личния си профил във Facebook.

Съдействие от Германия е поискал руският президент Владимир Путин, съобщава БГНЕС. Според информацията той е провел телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел с идеята Меркел да въздейства на украинския президент Петро Порошенко и да няма "необмислени стъпки".

Русия освободи Керченския пролив

Корабоплаването през Керченския пролив, който беше затворен вчера след като три украински кораба от Украинския военноморски флот бяха б...

"Владимир Путин даде оценка на провокативните действия на украинската страна, грубото нарушение на нормите на международното право от нейните военни кораби, които преднамерено игнорираха правилата за мирно преминаване в териториалното море на Руската Федерация. Владимир Путин се надява, че Берлин ще въздейства върху украинските власти, за да ги удържат от по-нататъшни необмислени стъпки", се казва в съобщение на Кремъл.

Разговорът, в който Путин е изразил загриженост по повод на решението на Киев да приведе своята армия в пълна бойна готовност, се е провел по инициатива на германската страна. "Беше акцентирано, че украинските власти носят цялата отговорност за създаването на още една конфликтна ситуация и свързаните с това рискове. Всичко това явно е предприето с оглед на предизборната кампания в Украйна", се посочва в документа.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп заяви, че не му харесва случващото се между Русия и Украйна и, че работи по този въпрос с европейските лидери. "Да се надяваме, че ситуацията ще бъде урегулирана", каза той, говорейки за инцидента в Керченския пролив. "В Европа също на се във възторг, те също работят над това. Ние всички заедно работим над това", заяви стопанинът на Белия дом.

Държавният департамент на САЩ обаче беше по-категоричен. "Призоваваме двете страни да проявят сдържаност и да спазват своите международни ангажименти и задължения. Призоваваме президентите Путин и Порошенко директно да участват в урегулирането на ситуацията. В тази връзка ние отново заявяваме нашата подкрепа за формата Нормандска четворка /Русия, Франция, Германия и Украйна – бел. ред./. Съобщенията, че руски кораб е извършил таран и открил огън по украински кораби, ранявайки членове на техния екипаж, преди да превземе трите плавателни съда, представлява опасна ескалация и нарушение на международното право. САЩ осъждат тези агресивни действия на Русия. Призоваваме Русия да върне на Украйна нейните кораби и задържаните членове на екипажа, а също така да уважава териториалната цялост и суверенитет на Украйна в пределите на нейните международно признати граници, което се разпространява и на нейните териториални води", заяви американският държавен секретар Майк Помпео.

Стана ясно и, че Помпео е провел телефонен разговор с украинския президент Петро Порошенко. "Държавният секретар потвърди решителната подкрепа на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, което се разпространява и върху нейните териториални води“, се казва в изявление на говорителя на Държавния департамент Хедър Науърт. Порошенко е благодарил на САЩ за подкрепата, а също така е подчертал значението на това, че западните страни запазват своето единство. "Помпео се съгласи и благодари за стъпките на Украйна за деескалация на ситуацията с Русия", добавя Хедър Науърт.

Украйна въведе военно положение заради конфликта с Русия в Азовско море

Заради разразилия се конфликт с Русия в Азовско море и блокирането на Керченския кораб при Кримския мост от голям руски товарен кораб, ...

Българската позиция

"С тревога следя напрежението между военноморските сили на Украйна и на Руската федерация в Азовско море. Винаги съм отстоявал тезата, че трябва да развиваме отношенията си прагматично, на принципа на икономическите ползи и спазването на правилата на международното сътрудничество. Призовавам колегите от Украйна и Руската федерация за разум и сдържаност, защото лесно може да бъде премината границата, от която няма връщане назад. В интерес на всички е напрежението да бъде преодоляно с диалог, а задържаните моряци незабавно да бъдат освободени", коментира в профила си във Facebook премиерът Бойко Борисов.

Нова порция напрежение

Според руското издание "Известия", Украйна е върнала 30 души с руски паспорти, които са дошли на украинска територия с полет от Минск. Всъщност полетът е бил транзитен - от Минск през Киев за Москва. Въпросните хора са върнати обратно в Минск.

А пред ОССЕ Александър Лукашевич, който е постоянен представител на Русия пред организацията, е предупредил, че Украйна възнамерява да използва химическо оръжие в Донбас. Имало и въведени военни постове при градовете Золотое и Петровское.

Според Украйна Русия е блокирала Керченския проток

Русия блокира преминаването през Керченския проток на границата между Азовско и Черно море за цивилни кораби след инцидента със украинс...

Предистория

На 25 ноември три кораба на украинските военноморски сили са навлезли в Керченския пролив, като според руската гледна точка това е било нарушение на руските териториални води. Съответно руски патрулни кораби са открили огън и трима украинци са били леко ранени. Корабите са задържани. Стартирано е дело за нарушаване на държавната граница на Русия.

Според Украйна обаче преминаването на кораби през Керченския пролив е уредено в Договор за сътрудничество в използването на Азовско море и Керченския пролив. В чл. 2 от този документ се казва следното: "Търговските и военните кораби, както и други правителствени кораби, плаващи под флага на Руската федерация или Украйна, които се експлоатират с нетърговска цел, се ползват от свободата на корабоплаване в Азовско море и Керченския проток".

Снощи Върховната Рада гласува за въвеждане на извънредно положение от 30 дни в граничните провинции на страната, а също така в морската акватория на Черно и Азовско море.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа