Пандемията и наркотрафикът захраниха мафията, твърди Европол

1075
Пандемията и наркотрафикът захраниха мафията, твърди Европол

Пандемията от коронавирус може да подхрани организираната престъпност в Европа за години напред. Континентът вече е на "предела" заради безпрецедентната вълна от кокаин.

Тези изводи се правят в доклада на Европол SOCTA (Serious and Organised Crime Threat Assessment), който се публикува на всеки 4 години.

В него Европол посочва, че все по-често прибягващите до насилие престъпни организации ще се възползват от законни бизнеси, които са в трудно положение заради пандемията от коронавирус. Те могат да се превърнат в лесна плячка за престъпниците, които искат да узаконят престъпната си дейност или да използват законни бизнеси за незаконна дейност като пране на пари.

"Тъй като ЕС е изправен пред пандемията COVID-19, една от най-значимите кризи след края на Втората световна война, престъпниците се опитват да използват тази извънредна ситуация, насочена както към гражданите, бизнеса, така и към публичните институции", смятат експертите от Европол. Според тях търговията с наркотици особено засилва корупцията в ЕС.

"Безпрецедентни количества кокаин са пренасяни в ЕС от Латинска Америка, което генерира милиарди евро печалба" на престъпниците в Европа и Южна Америка. Чистотата на кокаина, доставян в Европа, е "най-високото ниво в ЕС, което някога е регистрирано", твърдят специалистите.

"Ние сме на предела", заяви в интервю за АФП директорът на Европол Катрин де Бол. "Отражението върху живота на гражданите, върху икономиката и върховенството на закона е твърде голямо", каза още тя.

При полицейски акции в големите европейски пристанища Антверпен, Хамбург и Ротердам са иззети рекордни количества наркотици. Само през февруари холандските и германски власти хванаха 23 тона кокаин.

Наред с това наркоразпространението увеличава насилието и често престъпниците използват оръжия и мъчения. Пандемията от коронавирус ще окаже още по-голямо влияние върху начина, по който действат престъпните организации.

Един от изводите в доклада е, че във времето на пандемия престъпниците са се адаптирали да правят пари от нуждите и особено от страховете на обществото.

Пандемията е благоприятствала и увеличаването на киберпрестъпленията, тъй като все повече хора по целия свят работят онлайн и също онлайн извършват основни дейности като пазаруване и заплащане на услуги.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа