Пандемията вилнее в Полша. Здравната система е в колапс.

1389
Пандемията вилнее в Полша. Здравната система е в колапс.
Снимка: Getty Images/Guliver

От седмици поляците се надяват на обрат в развитието на пандемията. Засега обаче напразно. В петък (16.4) здравното министерство във Варшава обяви, че новите случаи за едно денонощие са 17 847. Още по-смущаващ е броят на починалите - 595 в рамките на 24 часа.

В някои дни жертвите на пандемията надминават 900. Това нарежда 38-милионна Полша сред първите в света по смъртност от коронавирус. През първото тримесечие на 2021 година извънредната смъртност – т.е. тази над обичайната - е била с 24% по-висока от смъртността през последните три години.

И докато медиците от интензивните отделения в Германия предупреждават, че може да се стигне до претоварване, здравната система на Полша вече е в състояние на колапс. Екипите на спешната помощ не смогват да достигнат до всеки нуждаещ се.

Опашки от линейки

Пред спешните центрове се извиват опашки от коли с чакащи пациенти, които се надяват да намерят свободно легло. “Не издържаме повече. Това е истинска сеч. Няма как да го кажа по друг начин”, казва пред вестник “Ди Велт” санитар от спешната помощ във Вроцлав.

Индия с нов черен рекорд при смъртността от COVID-19

Новото брутално огнище в Индия на COVID-19 постави рекорд с повече от 2000 смъртни случая за 24 часа в момент, когато болниците в Ню Де...

Думите му са в противоречие с официалните съобщения на властите. “Искам ясно да подчертая, че полското общество може да се чувства сигурно - както по отношение на нужните легла в болниците, така и на апаратите за обдишване”, заяви президентът Анджей Дуда наскоро.

Санитарят от Вроцлав обаче рисува съвсем друга картина. Когато започва своята смяна, той редовно заварва опашка от над 100 пациенти, които е нямало как да бъдат приети. “Всичко е задръстено от болни. Хората имат задух, а са принудени да чакат вкъщи по 12 часа, без да могат да получат помощ”.

В цял Вроцлав има едва 27 линейки, които не смогват да обслужат всички болни. Служителят в спешното отделение разказва, че проблемите не свършват, дори когато болният е докаран в лечебно заведение. “Полша вече не е бедна страна, можем да си купим респираторите, които са ни нужни. Но просто няма персонал”, обяснява той.

По данни на Евростат, Полша е страната в ЕС с най-малко лекари на глава от населението в ЕС - 238 на 100 000. За сравнение в Германия се падат по 431 на 100 000 души. Причината е в емиграцията на много специалисти, напуснали родината си заради ниските заплати. Мнозина от лекарите в Полша получават по около 1800 евро брутна месечна заплата. А цените на хранителните стоки и наемите във Варшава са дори по-високи от тези в Берлин.

Респиратори има, но лекари няма 

Коронавирусът в България: Спад в броя на новите случаи, намаляват и пациентите в болниците

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза спад и като абсолютно число, и като процент. 2096 са новооткритите случаи за ...

"Да се ​​каже, че персоналът е на предела на възможностите си, би било твърде малка. Системата се срина, грижата вече не може да бъде гарантирана", разказва ревматологът Бартош Фиалек, който също е работил в Ковид-отделение. Пред болницата му се образували опашки от линейки.

"Оказваме спешна помощ в линейките и след това решаваме кого можем да приемем". Фиалек споделя и друга своя тревога: все по-голяма част от пациентите са млади хора.

Здравните власти в Полша вече обявиха, че удължават локдауна в страната до 25 април. Училищата остават затворени, както и хотелите, фризьорските и козметичните салони. В болниците в страната към момента се лекуват над 33 000 пациенти с коронавирус. Повече от 3400 от тях са в интензивни отделния.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com