Папата призова християните и мюсюлманите да кажат "не" на омразата

2459
Папата призова християните и мюсюлманите да кажат "не" на омразата
Снимка: Getty Images/Guliver

Папа Франциск призова днес в голямата джамия в столицата на Централноафриканската република (ЦАР) Банги християните и мюсюлманите в страната да се обединят срещу насилието, извършвано в името на някоя религия, и да кажат "не" на омразата, предаде ДПА.

Главата на Римокатолическата църква посети тази сутрин мюсюлмански анклав в града, който бе гореща точка на неотдавнашните изблици на насилие, за да отправи призив за помирение.

Папата: Ще е катастрофално ако частните интереси попречат на споразумение срещу глобалното затопляне

"Ще бъде „катастрофално” ако частните интереси попречат на световните лидери да достигнат спогодба за ограничаване на глоба...

Междуверското насилие започна преди близо две години и принуди по-голямата част от 122-те хиляди мюсюлмани, живеещи в Банги, да напуснат домовете си. Едва 15 000 от тях са останали в столицата на ЦАР, отбеляза Асошиейтед прес.

"Християните и мюсюлманите са братя и сестри. Съвсем наясно сме, че насилствените действия, които разтърсиха страната ви, не бяха извършени изцяло заради религиозни мотиви", каза папата при посещението си в джамията.

Франциск призова "християните, мюсюлманите и последователите на африканските традиционни религии да кажат заедно "не" на омразата, отмъщението и насилието - особено що се отнася до насилието, извършвано в името на религия или на самия Бог".

78-годишният папа аржентинец пристигна вчера в ЦАР, последен етап от шестдневната му обиколка в Африка, която го отведе преди това в Кения и Уганда.

Папата: Третата световна война вече е в ход

Третата световна война вече е в ход. Това заяви в съботната си проповед главата на римокатолическата църква папа Франциск. Папата гов...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа