Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Папата с екологично годишно послание за мир

13 декември 2019, 06:45 часа • 1343 прочитания

Човечеството има нужда от "екологично преобразуване", ще каже папа Франциск в годишното си послание за мир, подчертавайки, че по-голямото уважение към земята ще даде възможност за по-добри отношения между хората, съобщи AFP, цитирана от БГНЕС.

Посланието, което ще бъде прочетено във всички католически църкви на 1 януари, призовава за „слушане и съзерцание на света, който Бог ни е дал като дар, за да направим наш общ дом“.

„Изправени пред последиците от враждебността ни към другите, липсата на уважение към общия ни дом или злоупотребата с природните ресурси - разглеждани само като източник на непосредствена печалба, независимо от местните общности, общото благо и самата природа –- имаме нужда от екологично преобразуване “, ще каже Светият отец.

Франциск многократно призова за по-добра защита на околната среда, като отрича експлоатацията на природните ресурси и предупреждава за рисковете от глобалното затопляне.

По време на посещението си в Япония миналия месец папата също осъди ядрените оръжия и отново ги споменава в речта си за Нова година, казвайки, че ядреното възпиране постига само „илюзията за сигурност“, тъй като недоверието и страхът увеличават риска от насилие по целия свят “.

"Войната, както знаем, често започва с невъзможността да се приеме многообразието на другите, което след това засилва нагласите за възвеличаване и господство, породени от егоизъм и гордост, омраза и желание да окарикатурят, изключат и дори унищожат другия."

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес