Пенсионерите в Гърция, за които едно кафе на ден е лукс

4267
Пенсионерите в Гърция, за които едно кафе на ден е лукс
Снимка: Getty Images

Янис Агапитос е на 86 години – преживял е три големи реформи на пенсионната система. В резултат от тях днешните му доходи на пенсионер са се свили точно наполовина. „У дома едва успяваме да покрием ежедневните си нужди. Много внимателно обсъждаме всички разходи и парите се дават само за това, което е най-спешно. Нищо излишно не можем да си позволим. По едно кафе дневно - това е единственият лукс, който все още ни е останал“, казва той.

Пенсията му днес е значително по-ниска

Преди 10 години Агапитос все още е получавал пенсия от близо 2000 евро на месец. Но след дълговата криза международните институции накараха Атина да предприеме съкращения и в пенсионното дело. Бившият журналист на щатна работа Агапитос днес е длъжен да се справя с 960 евро месечно, вместо с 2000.

Още: НОИ каза ще има ли проблем с изплащането на великденските надбавки за пенсионерите

"От тези пари обаче подкрепям финансово и децата, защото техните доходи също намаляха драстично. Щом получа пенсия, гледам първо да платя най-важните неща – ток, вода, телефон, хляб, хранителни продукти. Чак след това става ясно с какви пари разполагаме за остатъка от месеца“, казва пенсионерът.

Съкращенията на пенсиите са особено болезнени в една страна, в която пенсиите и до днес си остават най-важният стълб на социалната система. В Гърция няма система за социални помощи, нито пък за социално подпомагане на студенти от семейства с ниски доходи, а онези, които се дипломират, по правило започват работа с доста ниски заплати. Пенсиите в Гърция винаги досега са помагали да се издържат цели семейства. Днес обаче една пета от пенсионерите в страната разполагат с по-малко от 500 евро месечен доход.

Повечето изпитват затруднения

Димитриос Андреадакис, шеф на Всеобщия гръцки синдикат на пенсионерите казва: „Сред голямата маса от по-възрастните пенсионери, които нямат доходи от допълнителни фондове, а живеят само с държавната си пенсия, днес цари бедност“. Той твърди, че дори и онези, които получават малко по-високи пенсии, изпитват затруднения, защото „няма нито един-единствен пенсионер, който да не се опитва с доходите си да подкрепя и семействата на своите деца“.

Още: Предизборно: Депутатите гласуваха по 100 лв. за Великден, но не за всички пенсионери (ВИДЕО)

По данни на ОИСР като следствие от съкращенията, предприети от 2012 година насам, нивото на средните пенсионни доходи е спаднало от 80% на 51%. В същото време още правителството на предишния премиер Алексис Ципрас вдигна пенсионната възраст. В началото на новия век гърците можеха да се пенсионират на 57 години, а междувременно средната пенсионна възраст е около 67 години – т.е. е дори по-висока, отколкото в Германия.

Проблемът обаче е в това, че концепцията за „съкращаване на пенсии и повишаване на пенсионната възраст“ изобщо не премахна трудностите в гръцкото пенсионно дело. Една от последиците е тази, че младите семейства с деца сега са изложени на значително по-голям риск от бедност, казва експертът по пенсионно осигуряване от университета в Пирея проф. Платон Тиниос.

По-висок икономически прираст

А от друга страна пенсиите все още си остават значително бреме за публичните финанси. Въпреки многократните съкращения на пенсионните доходи, делът на пенсиите в брутния социален продукт на страната си остава висок и дори се е увеличил през последното десетилетие. „И днес той си остава най-високият в цяла Европа“, подчертава икономистът.

Още: Ясен е средният осигурителен доход за февруари

Гърция иска да разчупи омагьосания кръг от намаляващи пенсии, слаба икономика и все по-застаряващо население. Рецептата е - по-висок икономически прираст. Само така би имало полза от финансовите жертви на пенсионерите. „Заради съкращенията животът ни в последните години не ни предлага почти никакви удоволствия“, казва 86-годишният Агапитос.

 

Източник: Дойче веле

Служебният министър каза има ли риск за увеличението на пенсиите от 1 юли

Изплащат пенсиите за април

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа