Предизборно: Депутатите гласуваха по 100 лв. за Великден, но не за всички пенсионери (ВИДЕО)

6575

В ситуация на наближаващи избори 2 в 1 депутатите гласуваха 100 лева великденска добавка за 534 хил. пенсионери с пенсии под линията на бедност, която е 526 лева.

Решението беше подкрепено от народните представители от ГЕРБ, ДПС, БСП, "Има такъв народ" и "Възраждане". "Продължаваме промяната - Демократична България" гласуваха "въздържал се".

Промените в бюджета на Държавното общественото осигуряване (ДОО) за 2024 г. бяха внесени от ГЕРБ и ДПС, като бившият финансов министър Асен Василев ги определи като "порочна предизборна практика". 

За финансирането на социалните помощи ще са нужни 54 млн. лв. Бюджетът на ДОО ще се преструктурира, като част от парите ще дойдат от Националния осигурителен институт (НОИ,) които имат преизпълнение на приходите с 13 млн. лв. Промените ще се обнародват в закона най-късно на 19 април, за да може пенсионерите да получат парите в началото на май. Още: Великденските добавки на пенсионерите създават напрежение: Оценка на бивш социален министър

Депутатите отхвърлиха предложението на левицата всички пенсионери да получат по 50 лева за великденските празници. Само 44 депутати гласуваха "за", 32 бяха "против", а 101 се въздържаха.

Дебатът

Срещу мярката се обявиха от коалицията ПП-ДБ. "Ние няма да участваме в това състезание кой е по-щедър и хората, които искат да разделят българските пенсионери по най-светлите празници. Истината е, че това решение е несправедливо. Петстотин хиляди души ще получат по 100 лева, а един милион и половина нищо, това е дискриминация", обясни Искрен Митев.

"Вашата политика е измамническа, както всичко останало. Както телефонните измамници обещават, ти казват, че имаш да вземеш нещо, а след това те ограбват, и вие по същия начин. Не може да обвинявате който и да е тук, че е популист, защото основният човек, който е призован да бъде финансов и бюджетен разум, беше популист. За първи път имахме финансов министър без бюджетни ценности и вчера Николай Василев каза "най-прахосническият финансов министър, който сме имали", каза Красимир Вълчев от ГЕРБ.

От ДПС обясниха, че предлагат добавките за най-бедните пенсионери, защото те са и най-нуждаещи се. Те допълниха, че биха подкрепили и предложение за добавки на всички пенсионери, но само при редовно правителство. Още: Служебният министър каза има ли риск за увеличението на пенсиите от 1 юли

"Ние смятаме, че в условията на драстично следкризисно увеличение на цените, с последваща криза на покупателната способност, най-уязвими са тези с най-ниски доходи, второ по този начин възстановяваме традиционните великденски добавки за една част от българските пенсионери", обясни Севим Али от ДПС.

От БСП настояваха подкрепа да получат всички български пенсионери, а не само най-бедните. Основният аргумент, тези с пенсия с един лев повече не са по-богати. 

"Мястото на този дебат беше при приемането на бюджета за 2024 още тогава от "БСП за България" настоявахме за такъв тип политика, но в бюджета не беше отделена сума, която да покрие великденски надбавки. Това което ние предлагаме по сто лева за пенсионери до 526 лева и по 50 лева за всички останали", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От "Има такъв народ" разкритикуваха останалите партии. "Ще подкрепим предложението, но ми е чудно как в този момент намерихте най-уязвимата група от гражданите на Република България - пенсионери за предизборни агитации. Дами и господа, само дето не казвате: гласувайте за нас", каза Цветан Предов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com