Писмо-аларма от Гърция, Австрия, Чехия и Дания до ЕК за ускоряване на договорите за ваксини

1244
Писмо-аларма от Гърция, Австрия, Чехия и Дания до ЕК за ускоряване на договорите за ваксини
Снимка: iStock

Необходимостта да се започне диалог с производителите на следващите ваксини, които ще бъдат одобрени в ЕС след време, така че проблемите да не се повтарят, както в случая с AstraZeneca, подчертават в съвместно писмо министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис, австрийският канцлер Себастиан Курц и министър-председателите на Чешката република и Дания Андрей Бабиш и Мете Фредрискен.

"Въз основа на нашия опит до момента, ние считаме за много важно да се започне навременен диалог с производителите на предстоящите ваксини, за да предотвратим възможни проблеми, преди да се появят", отбелязват те, цитирайки примера на ваксината на Johnson&Johnson.

„Например, предстоящата ваксина на Johnson&Johnson може да обърне (положително) данните благодарение на нейното лесно съхранение и транспортиране, но също така и заради необходимостта от единична доза. Но ние бяхме информирани, че ваксината на Johnson&Johnson ще трябва да бъде изпратена в САЩ за процес на „пълнене и комплектоване“, етапът на подготовка на флаконите за окончателно разпределение. Ако това би могло да застраши достъпа на ЕС до ваксината, тогава трябва да обмислим решение на въпроса своевременно оттук нататък, с цел да намерим решения с компанията за осигуряване на европейски доставки."

Задава се ваксина-хапче срещу коронавирус

Ваксина на основата на хапче срещу коронавирус на компанията Immunity Bio влезе в клинични изпитания на хора в Америка и в Южна Африка....

„Важно е да не губим време, за да може ваксините да се издават възможно най-бързо“, добавят те, цитирани от "Катимерини".

„С удоволствие отбелязваме, че сега има голям натиск върху производителите на ваксини на колективно ниво. Бихме искали да Ви благодарим за Вашия личен ангажимент и за факта, че изпратихте силно послание до AstraZeneca за неприемливото й отношение. Изглежда, че сега разбират сериозността на ситуацията", добавят още авторите.

Предвид важността на този въпрос, авторите призовават за навременен диалог на най-високо ниво.

"Времето е от съществено значение. Затова трябва да поддържаме скоростта на договаряне с всички обещаващи нови кандидати, като Novavax, която току-що обяви висока ефективност на своята ваксина, или Valneva, с която Комисията също приключи проучвателни разговори. Излишно е да казваме, че одобрението на всички нови ваксини трябва да бъде възможно най-бързо, като същевременно отговаря на необходимите здравни изисквания. Също така се радваме да научим, че понастоящем Комисията признава по принцип, че може да има начин за разпространение преди окончателното одобрение. Надяваме се, че това може да се приложи към нови ваксини като Johnson&Johnson", пишат още дипломатите. "Очакваме с нетърпение да продължим нашето конструктивно сътрудничество през следващите седмици и месеци, това ще бъде жизненоважно за всички нас", заключават те.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа