Планът "Юнкер" ще се представи и пред Азия, България е извън него

4496
Планът "Юнкер" ще се представи и пред Азия, България е извън него
Снимка: Getty Image/Guliver

Амбициозният план за стратегически инвестиции на настоящата Европейска комисия, познат като Плана “Юнкер”, ще бъде представен и извън Европейския съюз. На 28 септември в Китай на посещение ще бъде заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен, предаде БГНЕС. Той представи плана и в България.

Азиатският икономически гигант е първата държава, извън ЕС, в която Брюксел ще презентира възможностите за инвестиции в държавите от Стария континент. В петък (4 септември), Планът “Юнкер” бе представен и в Малта, на 18 септември предстои презентирането на Европейския фонд за стратегически инвестиции в Литва, а на 9 октомври и в Словения, която остава последната държава от страните-членки от т.нар. “роуд шоу” на Катайнен по представяне на инвестиционния план.

На България ѝ трябва инвестиционен план, подобен на Плана „Юнкер“

Необходимо е България да изработи свой инвестиционен план, подобен на Плана “Юнкер”, който да мобилизира публични и частни ...

ЕФСИ трябва да доведе до инвестирането на 315 млрд.евро в икономиките на 28-те държави-членки на ЕС в следващите години. Целта му е да доведе до инвестиране на средства, които в момента се намират в банките. Ще се финансират проекти от сферата на инфраструктурата, енергетиката, иновациите. Очакванията са, че чрез плана “Юнкер” ще се допринесе за развитието на малки и средни предприятия.

България и планът "Юнкер"

Първоначалните инвестиции за Фонда идват от Европейската инвестиционна банка и от фондове на ЕС. По време на визитите във всяка от държавите-членки заместник-председателят на ЕК приканва и домакините да се включат. Така стана и след посещението на Катайнен в София по-рано тази година. Малко след визитата му в София стана ясно, че България ще се включи със 100 млн. евро във съфинансирането чрез Българската банка за развитие. Първоначално българското правителство не планираше да участва. Сумата е символична на фона на поетите ангажименти на Германия, която ще участва с 8 млрд. евро, Великобритания, с 8,5 млрд.евро, Франция, Полша и Италия, които също предоставят по 8 млрд. евро, Испания с 1,5 млрд. евро.

Броени дни преди официалния старт на Плана “Юнкер”, което ще е през този месец, България остана извън държавите с одобрени проекти. В края на юли стана ясно, че първите одобрени проекти са от Испания, Франция, Дания, Финландия, Италия и Ирландия. България кандидатства с проекти за над 3 млрд. евро, но шансовете да получи одобрение на всичките си проекти са повече от минимални. Причината - залагаме на публични проекти, а планът изисква частни. Нашите власти разчитат на финансиране по Плана “Юнкер” на газовата връзка между България и Гърция. Въпреки, че по регламент Европейския фонд за стратегически инвестиции да е насочен основно към частни компании и публично-частни партньорства, за момента няма данни представители на българския бизнес да са проявили интерес за кандидатстване за финансиране.

ЕП иска географски балансиран достъп до средства от фонда за инвестиции

По-голям и географски балансиран достъп до средствата от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) за всички страни членки на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа