Платени протести и мними акции: новите оръжия на Кремъл

2526
Платени протести и мними акции: новите оръжия на Кремъл
Снимка: iStock

Москва е разработила стратегия за режисирането на фалшиви протести и внедряването на провокатори, които да създават конфликти в държавите от НАТО. Това разкриват изтекли руски документи, за които се предполага, че произлизат от Кремъл. Документите са анализирани от WDR, NDR, "Зюддойче Цайтунг" и други международни медии.

В документите е описана и конкретна акция: на снимки, разпространени в социалните мрежи, се виждат два мъже, които показват Хитлеровия поздрав. До тях - на ограда - е окачен трансперант с украинското знаме, на който е написано: "Ердоган, земетресението е голямо отмъщение за руските терористи! Алания е следваща!"

Снимките са направени в Париж и уж показват украински активисти. Те се разпространяват във Фейсбук, Телеграм, Ютуб и ТикТок. Други кадри показват как турското знаме се изгаря в Париж.

Създаване на напрежение между Турция, Украйна и НАТО

В изтеклите документи пише, че подобни акции е трябвало да бъдат проведени и в други градове - като Брюксел, Хага и Франкфурт. Всичко това изглежда като сценарий, който цели подклаждане на конфликти и размирици в рамките на НАТО, коментира АРД. Целта на подобни фалшиви протестни акции, в които уж участват украинци, очевидно е да накарат турският президент Реджеп Тайип Ердоган да ограничи подкрепата за Украйна, както и да блокира присъединяване на Швеция към НАТО.

В документите се посочва още, че хора, които се представят като украинци, трябвало да провокират с реакциите си на земетресението и да покажат "разрушителния нацистки характер" на украинското общество. Въпросните снимки и текстове, разпространени в социалните мрежи, са предизвикали слаб отзвук. Авторът на документа обаче е включил и линкове към реакциите по темата.

Според служители на западни разузнавателни служби документите изглеждат правдоподобни. Руската стратегия е да се възползва от вече съществуващи конфликти - като например противоречията между Турция и Германия, както и тези между Турция и Франция.

Мъж от Русия се е опитвал да вербува платени протестиращи в интернет

През януари шведско-датският десен екстремист Расмус Палудан изгори Корана в Стокхолм. Това предизвика протести в много мюсюлмански страни. Мъжът тогава обясни, че протестира срещу исляма и това, че Ердоган се опитвал да влияе върху свободата на словото в Швеция. АРД посочва, че според източници от службите за сигурност нямат индикации, че Русия е била замесена в действията на Палудан. Но Кремъл очевидно е наблюдавал случващото се с интерес - в документите се посочва как може допълнително да бъде подсилено напрежението. Предлага се да бъде стъпкано знаменото на Турция или да бъде изгорен портрет на Ердоган в Нидерландия. Също така графити с обиди срещу Ердоган трябвало да бъдат разпространени в големите европейски градове.

В документите се споменава и конкретен човек, който се е занимавал с организирането на протестни акции. Той живее в Русия, откъдето е търсел в социалните мрежи хора, които са склонни да участват в протести срещу заплащане. Като доказателство за тези твърдения служат сходните протестни плакати, които се използват в различни държави. При запитване на журналистите мъжът отхвърля обвиненията и казва, че акаунтът му е бил хакнат. Малко след това неговият профил е изтрит.

Каква е целта на Москва?

Волфганг Ишингер, ръководител на Мюнхенската конференция по сигурността коментира, че с подобни провокации Путин постига две цели. Първата е затрудняване на присъединяването на Швеция към НАТО, а втората - евентуалното консолидиране на консервативните сили в Турция, което би могло да увеличи шансовете на Ердоган на предстоящите избори.

Изтеклите в медиите наскоро американски секретни документи също показаха, че Москва вероятно съзнателно разчита на платени демонстранти за организиране на мними протести. Доклад на американското разузнаване, който се разпространи покрай "Пентагон лийкс", посочва например планираните от Москва протести за дестабилизирането на Молдова. Твърди се още така и че наемничестката група "Вагнер" е възнамерявала да проведе обучение на протестиращи в Турция. Анкара обаче е предотвратила това.

 

Източник: Дойче веле

 

Още по темата: Украински журналисти с "Пулицър" - ето за какво

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа