Почина създателят на един от най-добрите полуавтоматични пистолети "Глок"

4207
Почина създателят на един от най-добрите полуавтоматични пистолети "Глок"
Снимка: NEXTA/X

Гастон Глок - австрийският инженер и магнат, разработил един от най-продаваните пистолети в света, носещ неговото име, е починал на 94-годишна възраст на 27 декември, съобщават световните агенции.

Австриецът спечели верни последователи сред полицията и военните по целия свят с оръжията, изобретени и кръстени на него. Списание "Forbes" оцени състоянието му и това на семейството му на 1,1 млрд. долара през 2021 г.

Фурорът на "Глок"

Възходът на Глок започва през 80-те години на миналия век, когато австрийската армия търси ново, иновативно оръжие. Дотогава компанията "Глок" е произвеждала военни ножове и потребителски стоки, включително корнизи за пердета. Но Глок съставя екип от експерти в областта на огнестрелните оръжия и изобретява "Глок 17" - лек полуавтоматичен пистолет, изработен предимно от пластмаса.

Революционният дизайн - с рамка, изработена от полимер на найлонова основа с висока якост, а само затворът е изработен от метал - надминава проектите на няколко други компании и осигурява договор на компанията на Глок с военните.

Още: Почина Жак Делор - бивш председател на ЕК и "баща" на еврото

Глок 20, снимка: Getty Images

Скоро лесно сглобяемото оръжие се превръща в световен хит. "Вземи Глок и се откажи от този никелиран пистолет за малоумни", казва Томи Лий Джоунс във филма от 1998 г. "Американски маршали". Много американски полицаи използват оръжието, а американските рапъри го включват в своите текстове.

Американски войници намират сваления иракски президент Саддам Хюсеин, скрит с пистолет "Глок" в дупка, изкопана в земята през 2003 г. и по-късно те носят това оръжие на президента на САЩ Джордж Буш, според "The New York Times".

Защитниците на контрола върху оръжията критикуват Глок, че популяризира мощни пистолети, които според тях са лесни за укриване, както и опасни за обществеността. Бивш ветеран от американската морска пехота, въоръжен с модел от това оръжие например, уби 12 души в бар в Таузънд Оукс, в щата Калифорния през ноември 2018 г. Белият супремасист Дилън Руф използва пистолет "Глок", за да убие 9 афроамериканци по време на библейски курс в църква в Чарлстън, в щата Южна Каролина през юни 2015 г.

Още: 23-годишен открадна 11 пистолета от инкасо фирма

Снимка: Getty Images

Личният живот на Гастон Глок

Самият Глок рядко отговаря на критиките на активистите, избягва публичните дебати и през 2000 г. отказа да се присъедини към други производители на оръжия, за да подпишат доброволно споразумение за контрол на оръжията между тях и правителството на САЩ.

На 70-годишна възраст, през юли 1999 г., той преживява покушение, когато инвестиционният брокер, който управлява активите му, наема бивш борец, за да го нападне с гумен чук. Глок е станал подозрителен към начина, по който брокерът е управлявал активите му и така се стигнало до престъплението, при което са му били нанесени 7 удара в главата, но Глок все пак успял да отблъсне нападателя. Брокерът Чарлз Евърт и нападателят Жак Пешер са вкарани в затвора.

В личен план 49-годишният брак на Глок с Хелга Глок завършва с развод през 2011 г. и двойката започва дълга съдебна битка за издръжка. Скоро след това Глок се жени за втората си съпруга Катрин, която е по-млада от него с над 50 години.

Глок притежава имение на брега на езеро и модерен център за конна езда в австрийската провинция Каринтия, където знаменитости се появяват на партитата, които организира. Има двама синове и дъщеря, пише БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа