Politico: ЕС увеличи с 50% разходите си за "частни въздушни таксита"

2376
Politico: ЕС увеличи с 50% разходите си за "частни въздушни таксита"
Снимка: iStock/Guliver

Европейският съюз планира да похарчи милиони евро за частни самолетни полети за своите висши служители - точно когато обеща да засили борбата срещу изменението на климата, пише "Politico".

Блокът е увеличил сумата, която може да бъде изразходвана в рамките на петгодишен договор за полети с над 3,5 милиона евро, според документ, публикуван този месец в базата данни за търгове на ЕС.

Договорът е до 2021 г. и в него е записана новата максимална сума, която могат да достигнат разходите за т.нар. "въздушни таксита", а именно 10,71 милиона евро. Според Politico това е увеличение с 50% спрямо записаната първоначална стойност на спешните чартърни полети.

През последните месеци ЕС поставя все по-голям акцент върху зелените политики. Преди срещата на върха на ООН в Ню Йорк за климата Мигел Ариас Каньете, европейският комисар по въпросите на климата и енергетиката, заяви: "ЕС има какво да каже - ние сме глобален лидер в опазване на климата."

Избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен постави цел за неутралитет на климата до 2050 г. и поиска да се намалят вредните емисии до 2030 г. на блока до поне 50% спрямо нивата от 1990 г.

Идеята за полети над бургаските езера става все по-реална

Общинските съветници в Камено дадоха съгласието си за проучване на възможността да се реализира проектa за водна летателна площадка на ...

Плановете да се харчи повече за частни самолетни превози са в рязък контраст и с казаното от председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер, отбелязва Politico, който не пропуска да подчертава, че той използва търговски полети за пътуванията си.

"Когато разговарях с Доналд Тръмп, постоянно гледах часовника си, за да не пропусна полета си към дома", заяви Юнкер пред германския вестник „Бил дам Зонтаг“ по-рано тази година. "Тръмп продължаваше да казва:" Твоят самолет може да чака!" Той не разбра, че нямах собствен самолет."

В отговор на въпроси на "Politico" говорител на Комисията заяви, че Юнкер е извършил 25 полета с частни самолети през 2018 г., същият брой като през 2017 г. През 2016 г. той е извършил 18 частни полета и 21 през 2015 г.

В миналото Юнкер не веднъж е критикуван за това, че е взимал "въздушни таксита" до дестинации на къси разстояния като пътуване до Страсбург например.

Комисията каза, че частните самолети се наемат само когато няма други възможности и отбеляза, че пътните разходи на председателя се публикуват редовно.

Отменени полети на „Бритиш Еъруейс“ заради стачка на пилотите

Двудневна стачка започват пилотите на „Бритиш Еъруейс“, съобщава БГНЕС. Стачните действия ще стартират от полунощ днес. Иск...

"Председателят винаги използва чартърни полети в съответствие със съществуващите правила за това", заяви говорителят. "По-конкретно, чартърният въздушен транспорт може да се разглежда само когато търговските полети не са достъпни до дестинация, когато не могат да се координират с дневните ангажименти на председателя или членовете на колегията [на комисарите] или поради съображения за сигурност."

Говорителят добави, че "когато председателят използва чартърен полет, той е придружаван от делегация, така че цената на полета трябва да бъде разделена на общия брой на хората, пътуващи с него - средно девет".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск следва подобни указания за използването на частни самолети, съобщи пресслужбата на Съвета. От там казаха, че ако никой търговски полет не е подходящ, председателят на Съвета може да използва частни самолети или самолет, осигурен от белгийските военновъздушни сили.

Туск е ползвал 23 пъти "въздушно такси" за полети през 2018 г. като пет от тях са предоставени от белгийските военновъздушни сили, съобщи Съветът. През 2017 г. е имало 29 такива полета, 20 през 2016 г. и 26 през 2015 г.

Европейският парламент не отговори на искане за коментар, отбелязва изданието.

Започва проверка защо в последните дни има масови закъснения на полети на летище София

Министерството на транспорта започна проверка защо често има закъснения на полети на различни авиокомпании, съобщава в. "24 часа". И п...

Първоначалният договор на ЕС гласи, че той е за "предоставяне на транспортни услуги с в въздушни таксита (чартърни реактивни самолети) за използване от председателя или други членове на Европейската комисия, за председателството на Европейския парламент, за председателя на Европейския съвет, за върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и всички придружаващи лица, най-вече в Европейския съюз."

Първоначалният договор е възложен за приблизително 871 полетни часа с планирани чести дестинации, включително Страсбург, Берлин и Щутгарт. Очакваше се най-високопоставените служители да използват предимно самолети, превозващи 7-9 пътници.

Но изглежда, че служителите използват частни самолети повече от очакваното, пише изданието. По-рано този месец бе публикувано нова информация, в която се казва, че "анализ на разходите през вече изтеклия период доведе до заключението, че този праг няма да бъде достатъчен за покриване на нуждите на европейските институции до датата на изтичане на договора, т.е. 30.4.2021 г.", и в резултат през март "Комисията стартира процедура на договаряне за увеличаване на общия максимален праг на договора".

Говорителят на Комисията каза: "Това не означава, че общата сума по договора ще бъде изразходвана. Измененият договор просто дава гаранция, че прагът ще бъде достатъчен, за да покрие нуждите на институциите на ЕС за оставащия период на договора."

Трите печеливши изпълнители - Masterjet, Unijet и Abelag - всички принадлежат на базираната в Люксембург Luxaviation Group. През 2015 г. China Minsheng Investment купи 33-процентов дял от люксембургската компания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа