Politico: Украйна крие от съюзниците подробности за предстоящата контраофанзива

9563
Politico: Украйна крие от съюзниците подробности за предстоящата контраофанзива
Снимка: Getty Images

Украйна крие подробности за предстоящата пролетна контраофанзива от своите съюзници в опит да предотврати изтичането на класифицирана информация, което може да навреди на контранастъплението.

Заради изтичането на секретни американски документи Киев се въздържа от предоставяне на информация относно подготвяните военни действия. Това съобщава Politico, цитирайки двама европейски служители, които поддържат връзка с военното ръководство на Украйна. По-специално двата източника признават, че украинските им колеги не споделят с тях информация за планирания момент на контраофанзивата, както и къде и колко войски ще бъдат прехвърлени на позиции.

Въпреки че след изтичането на секретната информация САЩ се опитаха да уверят Украйна и други съюзници в Европа, че въвеждат защита, за да предотвратят подобни инциденти в бъдеще, властите в Киев остават предпазливи.

В очакване на украинска контраофанзива: Русия уволни началника на логистиката

Кремъл уволни началника на военната си логистика след само осем месеца работа. Отстраняването му идва на фона на продължаващите проблем...

„Въпреки че Украйна вероятно все още споделя някои основни разузнавателни данни със САЩ и другите европейски страни, които я подкрепиха с оръжия през последната година, украинските служители работят, за да предотвратят широкото разпространение на подробности за бойното планиране“, отбелязва един от източниците.

ОЩЕ: В Украйна са напълно готови 8 бригади от Гвардията за настъпление 

Украински депутат, който е говорил пред изданието при условие за анонимност, също споделя, че неколцината висши служители в Киев, които са наясно с бъдещата контраофанзива, крият подробностите за нея не само от съюзниците, но и от останалите украински политици. Само няколко човека в държавата са запознати с плана, коментира той.

Същевременно представител на Пентагона каза пред Politico, че не е настъпила промяна и че Вашингтон и Киев все още обменят информация на същото ниво. „Няма индикации Украйна да крие нещо от САЩ“, каза служителят.

Олексий Резников: Подготовката на контраофанзивата в Украйна е почти готова

Украинската подготовка за очакваната пролетна контраофанзива за възвръщане на окупираните от Русия територии, е във финален етап. Това ...

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби от своя страна, коментирайки секретността на украинците, каза "те не са задължени да ни съобщават нещо предварително".

"Американските и украинските чиновници са в ежедневен контакт, така че Вашингтон често може за много неща да се досеща. САЩ продължават да предоставят на Украйна разузнавателна информация в реално време. Ние не се фокусираме върху това дали те ще ни оповестят някаква информация предварително. Съсредоточени сме върху това те да имат всичко необходимо за момента, в който ще са готови да действат", каза Кърби.

ОЩЕ: Украинска оценка: За седмица можем да заличим всичко постигнато от руснаците за 9 месеца (ВИДЕО) 

Други служители на администрацията на Байдън, пише Politico, твърдят, че Украйна никога не е била напълно открита със САЩ по отношение на военните си планове. „Те бяха пестеливи в информацията от самото начало“, казва американски служител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Край: Грузия тръгна по пътя на Русия въпреки кървавите сцени (ВИДЕО)

Трафик на дрога с подводен дрон: Разбиха наркобанда в Италия

ЕС предупреди Грузия: Приемането на закона за чуждестранното влияние ще ви създаде проблем

Зрелищен пожар на руски ВИП круизен кораб (ВИДЕА)

Френска кампания призовава мъжете: „Шофирай като жена!“

Кирило Буданов: Русия планира мощна офанзива в посока Суми

Атакуваха затворнически микробус във Франция (ВИДЕО)

Олимпийският огън ще премине по червения килим в Кан

Шолц: Трета система Patriot от Германия отива в Украйна

Като у нас: Бой в грузинския парламент, но заради копиран от Русия закон (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа