Полша предлага да се създаде европейски енергиен съюз

28951
Полша предлага да се създаде европейски енергиен съюз
Снимка: Getty Images / Guliver

Полша подема дипломатическа офанзива за създаване на европейски енергиен съюз, за да намали зависимостта на континента най-вече от Русия, съобщи полският премиер Доналд Туск, предаде БГНЕС.

"Водим дипломатическа офанзива и на ниво експерти в Брюксел. Контекстът на Украйна прави така, че въпросът за енергийната независимост, не само на Полша, а и на целия континент, започва да придобива важност, отиваща далеч отвъд икономическия й аспект", заяви Туск пред журналисти.

Полша, която покрива две трети от потреблението си на газ с внос най-вече от Русия, ще предложи на партньорите си от ЕС съвместно купуване на горива, уточни полският премиер. "Целта е да изправим доставчиците, особено тези, които имат монопол, срещу един-единствен купувач. Така неговата ефективност ще бъде много по-голяма", заяви Туск. Той предложи създаването на енергийна "борса".

Според Туск десет държави от ЕС са силно зависими от руския газ, някои от които на 100%. Полша предлага също въвеждането на европейска система на "енергийна солидарност". "Европа трябва да знае дали има достатъчно място в резервоарите си, от които да взема газ и къде липсва взаимовръзка, за да може да реагира в случай на криза с доставките", заяви Туск.

Според него развитието на европейска система на взаимовръзки ще трябва да бъде финансирано на 75% от европейските фондове. ЕС трябва да се отвори към нови доставчици, включително САЩ, които могат решат в бъдеще да изнасят шистовия си газ", каза още полският премиер. "Когато САЩ решат да изнасят шистовия си газ, положението на глобалния пазар на енергия и особено в Европа ще се промени радикално. Това ще подобри не само сигурността, но също ще улесни намаляването на цените", допълни Туск.

Той потвърди решителността на Полша да продължи експлоатацията на въглища, на които страната е голям производител. Според него нова система на енергийна солидарност ще предлага "гаранции" на съседните на ЕС страни. Полските предложения са част от конкретния екшън план, целящ да намали енергийната зависимост на ЕС. Той беше обявен в края на март от президента на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и трябва да бъде подготвен до юни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com