Полските превозвачи спират блокадата на границата с Украйна след сделка с властта

1885
Полските превозвачи спират блокадата на границата с Украйна след сделка с властта
Снимка: Getty Images

Полските шофьори на камиони са постигнали споразумение с властта във Варшава и ще прекратят блокадата на граничните пунктове с Украйна до 1 март - в очакване на изпълнението на споразумението. Това съобщи полският министър на инфраструктурата Дариуш Климчак на пресконференция на 16 януари.

Блокадата

От ноември 2023 г. полските превозвачи блокират три гранични пункта с Украйна в знак на протест срещу либерализирането на правилата за транзит за украинските камиони от страна на ЕС. Това доведе до огромни опашки по границата и оказа отрицателно въздействие върху икономиката на Украйна.

Още: Полша: Ембаргото на украински земеделски стоки е безсрочно, границите остават затворени

В момента се водят допълнителни преговори и от техния успех ще зависи дали шофьорите на камиони ще възобновят протеста си през март. Споразумението се отнася за три гранични пункта - Корчова-Краковец, Хребен-Рава-Руска и Дорохуск-Яходин.

Четвъртият граничен пункт, Медика-Шехини, беше временно блокиран от полски фермери, които преустановиха блокадата си след постигането на споразумение с правителството на 6 януари.

Още: Втори украински превозвач загина на границата с Полша, блокадата се разширява

Сделката

Протестът "засяга много аспекти на международната и вътрешната политика", а споразумението бележи началото на "много интензивни, конструктивни разговори, които имат за цел да доведат до конкретен ефект", заяви Климчак, цитиран от Kyiv Independent.

Още: Пак блокада на границата между Полша и Украйна - полските фермери протестират (ВИДЕО)

Томаш Борковски, представител на Комитета за защита на превозвачите и работодателите в транспорта, заяви пред "Ройтерс", че протестът ще бъде преустановен от обяд на 17 януари. "Съгласихме се на определени условия, ще дадем на правителството време да работи, тъй като това е ново правителство", каза той с препратка към проевропейския кабинет на Доналд Туск.

Снимка: Getty Images

"Ако исканията не бъдат изпълнени, ще се върнем на границата", написа в Twitter организаторът на протеста Рафал Меклер.

Споразумението включва стартирането на пилотен проект, при който празните превозни средства, напускащи Украйна, могат да избегнат електронната система за чакане на опашки на един граничен пункт. На друг граничен пункт ще бъдат отворени четири отделни ленти за празни камиони.

"Принципите на работа на електронната опашка ще бъдат еднакви за превозвачите от Полша и Украйна", се казва в споразумението. Според документа въпросът е бил обсъден и договорен от Полша и Украйна по време на срещи във Варшава и Киев през декември.

Още: Украйна е загубила над 1 милиард долара заради блокадата на полската граница

Климчак се съгласи да продължи диалога с Европейския съюз и "да представи на Европейската комисия предложенията на полската страна за промени в Споразумението между ЕС и Украйна за автомобилния превоз на стоки". Също така се съгласи да започне разговори с ЕК относно получаването на финансова подкрепа за полските превозвачи, които са претърпели финансови загуби поради нахлуването на Русия в Украйна, свързаните с това санкции на ЕС и контрасанкциите на Русия и Беларус.

Още: Украйна не може да получи дронове заради протеста на полските шофьори на камиони (ВИДЕО)

Последната точка в споразумението предвижда, че през януари 2024 г. Министерството на инфраструктурата на Полша ще подготви проектозакон, чиято цел е да се уточнят задълженията на спедиторите, изпращачите и получателите в областта на възлагането на автомобилни превози на неоторизирани субекти и да се увеличи размерът на глобите в тази връзка.

Полският министър-председател Доналд Туск заяви по-рано през януари, че ще убеди полските превозвачи на камиони да спрат да блокират границата. Той увери, че разбира "интересите на полските превозвачи, шофьори и фермери".

Още: Аз не съм някакъв парцал: Зеленски за блокадата на полската граница

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа