Пореден взрив в склад за боеприпаси в Европа - този път край Берлин (ВИДЕО)

6736
Пореден взрив в склад за боеприпаси в Европа - този път край Берлин (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

В рамките на по-малко от седмица експлозии в складове за боеприпаси избухнаха не само край Карнобат (завода на „Емко“ на Емилиян Гебрев), но и във Франция и Германия. Последният от взривовете е станал в четвъртък в гората Грюневалд, западно от Берлин.

След взрив на полицейска площадка за контролирани експлозии в склад за боеприпаси се е разразил пожар и пожарните екипи бързо са пристигнали на мястото. Изпратени са били повече от 100 пожарникари, които да се справят с гасенето. Огънят е обхванал над 15 хил. кв. м площ, а на място са се чували мощни експлозии. Говорител на полицията заяви, че все още не е ясно как са станали те.

В района се съхраняват стари боеприпаси от Втората световна война. Мястото се използва за съхраняване и провеждане на контролирани експлозии на боеприпаси или оръжия, охранявани от звената за обезвреждане към берлинската полиция.

Заплахата от нови експлозии и летящи отломки възпрепятства пожарникарите да потушават систематично пожара, като служителите са принудени да стоят на разстояние от един километър от пламъците, съобщава Deutsche Welle.

"Ситуацията е опасна", заяви пред репортери Томас Кирщайн от противопожарната служба, като призова жителите да стоят далеч от гората. На място помощ оказват и военни специалисти.

Пожарът не е застрашил пряко жилища, въпреки че сухите условия и изключителната горещина, която се очаква в четвъртък, означават, че пожарът може да се разпространи. Въпреки това пожарникарите заявиха, че ще предотвратят евентуални щети срещу домовете на хората.

"Гората е напълно суха", казва Ян Томсен - говорител на Департамента по околна среда, мобилност, защита на потребителите и климата на Берлинския сенат.

Националният железопътен оператор Deutsche Bahn съобщи, че пожарът оказва влияние върху  движението на влаковете за градски и междуградски превози.

По данни на местните пътни власти - участък от магистралата между „Спанише Алее“ и „Хютенвег“ също е затворен в двете посоки, както и две по-малки улици. Властите заявиха, че вероятно пътният участък ще остане затворен до края на деня.

Припомняме, че в неделя у нас избухна пожар след експлозия в складове на „Емко“ край Карнобат. Собственикът Емилиян Гебрев, който оцеля опит за отравяне от страна на руски агенти, заяви пред „Гардиън“, че е 100% сигурен, че зад взрива стои Москва.

Днес експлозия имаше и в Югозападна Франция – в завода за производство на експлозиви Йоренко в Бержерак. Няколко души бяха ранени.

Предприятието произвежда експлозиви за военни и граждански цели, както и горива. Спасителните служби са отцепили периметър за сигурност, а кметството призова гражданите да стоят далеч от района. Според европейските директиви заводът, който произвежда нитроцелулоза за боеприпаси, е класифициран като високорисков за пожари и токсични материали, съобщава Франс прес. Според заместник-префекта в обекта е имало "по-малко от 2 тона нитроцелулоза". Все още не е изяснена причината за взрива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа