Гебрев пред "Гардиън": 100% съм сигурен, че руски агенти стоят зад експлозиите

3089
Гебрев пред "Гардиън": 100% съм сигурен, че руски агенти стоят зад експлозиите
Снимка: БГНЕС

Българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев е „100% сигурен“, че зад взривовете в складовете за боеприпаси на компанията му „Емко“ край Карнобат стоят руски агенти. Това заяви самият той в телефонно интервю за британския „Гардиън“.

Експлозиите станаха в неделя сутринта и след тях Гебрев каза пред БНР, че „има аргументирани предположения за умисъл“. Вътрешният министър в оставка Бойко Рашков също заяви, че има информация, че взривовете не са случайни.

Емилиян Гебрев: Опитът да бъда отровен е терористичен акт

Емилиян Гебрев определи опита да бъде отровен като терористичен акт. В предаването "На фокус" по Нова телевизия той заяви, че до ден дн...

„Няма никакъв шанс това да е инцидент. Нямаше нищо в сградата, което би могло да се взриви без външна намеса“, заяви Гебрев пред „Гардиън“. Това е петият път в последните години, в който се случват експлозии в складове на „Емко“. Британската медия припомня, че българските прокурори са свързали предишните атаки с руски агенти.

Припомняме, че българският оръжеен търговец оцеля и при нападение с нервното бойно вещество новичок през 2015 г. Той изпадна в кома и тогава западните власти и разузнавателни агенции твърдяха, че е бил отровен от офицери на Руското военно разузнаване – ГРУ. Според Гебрев експлозиите край Карнобат също са свързани с тях.

Оръжейният търговец заяви, че е говорил с директора на охраната, който казва, че алармата в склада се активирала секунди преди взрива, тоест твърди, че е имало влизане с взлом. Няма ранени. Гебрев каза пред „Гардиън“, че би трябвало да има записи от камерите, които да показват евентуални нарушители, но към понеделник полицията и следователите не са могли да влязат в помещенията поради възможността за нови експлозии.

Гебрев заяви, че складът е съдържал боеприпаси, предназначени за африкански държави, които са били поръчани преди няколко години, но купувачите не са извършили плащане. Той отказа да уточни видовете оръжия или тяхната стойност.

Сочен за "отровител на Гебрев" беше обвинен за покушението срещу Скрипал

Още един руснак е обвинен от полицията във Великобритания за връзка с отравянето на бившия разузнавач Сергей Скрипал в Солсбъри с нервн...

Действията на ГРУ срещу Гебрев карат мнозина да смятат, че той трябва да е замесен в доставките на оръжие за Украйна, пише британската медия. Миналата година той заяви пред New York Times, че компаниите му са участвали в доставката на оръжия за Украйна, а преди това отричаше. Сега той отново настоява, че не е имал никакви отношения с Украйна след подписването на мирното споразумение от Минск в края на 2014 г. Допълва, че не е осигурявал никакви доставки на оръжие за страната след пълномащабното нахлуване на Русия през февруари тази година.

Каквато и да е причината, Гебрев има сериозни врагове в Русия. Между 2011 и 2020 г. имаше експлозии в 4 склада или заводи, свързани с компанията му. Миналата година българското МВнР експулсира руски дипломат заради потенциална намеса на Кремъл във взривовете и призова Москва да помогне с разследването. Българските прокурори казаха, че има основания да се твърди, че 4-те експлозии са свързани с опита за отравяне на оръжейния търговец. Синът му и директорът на компанията му също бяха в кома заради атаката.

Гебрев обвинява българската прокуратура, че 11 години след първата експлозия в складовете му все още никой не е наказан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com