Прецедент: Евродепутатите отхвърлиха румънския еврокомисар

6751
Прецедент: Евродепутатите отхвърлиха румънския еврокомисар
Снимка: European Parliament

Европейският парламент отхвърли кандидатурата на Рована Плумб – номинацията на Румъния за новата Европейска комисия заради потенциален конфликт на интереси. Тя не можа да мине предварителната проверка на комисията по правни въпроси на ЕП. 6 членове на правната комисия са подкрепили номинацията на Плумб, а 15 са гласували против, съобщава Emerging Europe.

Румънката беше извикана пред комисията, за да обясни редица несъответствия в данъчната си декларация, която включва заем от 800 000 леи (около 168 000 евро), чиито погасителни вноски са много по-големи от декларирания ѝ годишен доход. Самата Плумб е отпуснала заем на същата сума - 800 000 леи - на управляващата социалдемократическа партия в Румъния, чийто член е тя.

Кои еврокомисари може да се провалят на изпита в ЕП?

Двайсет и шестимата членове на Европейската комисия с председател Урсула фон дер Лайен, която започва работа на 1 ноември, ще бъдат изс...

Заради отрицателния вот Плумб, която беше номинирана за еврокомисар по транспорта, няма да бъде допусната до специализираните изслушвания в парламента и кандидатурата ѝ няма да бъде гласувана в самия парламент.

"Парламентът ще информира избрания президент на комисията, че Рована Плумб не отговаря на условията за член на Комисията", каза румънският евродепутат Зигфрид Мурешан. Според него Румъния би могла да бъде пощадена от този срам, ако румънският премиер Виорика Дънчила изпрати компетентен, надежден и честен кандидат.

Според експерти отхвърлянето на кандидат от Европейския парламент и то още преди реалните изслушвания в пленарна зала е безпрецедентно. Малко по-късно унгарският кандидат Ласло Трочани, който е кандидат за еврокомисар по разширяването, също бе отхвърлен от правната комисия на ЕП заради конфликт на интереси, пише EurActiv.

Румъния по всяка вероятност ще трябва да номинира нов комисар. Това може да доведе до нови търкания между президента на страната Клаус Йоханис и правителството на Дънчила.

Белгийският кандидат за еврокомисар е разследван за корупция

Белгийската прокуратура разследва за корупция кандидатът за еврокомисар Дидие Рейнърдс, съобщи вестник L'Echo. Разследването срещу влия...

Плумб беше кандидат на правителството, но президентът отдавна твърди, че номинацията трябва да бъде извършена от неговия кабинет. Провалът на румънката да премине първото препятствие ще му даде допълнителни аргументи.

Властите в Букурещ имат много кратко време да предложат друг кандидат, тъй като изслушванията започват в понеделник, 30 септември. Плумб трябваше да бъде изслушана на 2 октомври.

Имената, които се обсъждаха в последните седмици, са бившият румънски евродепутат Рамона Манеску, която в момента е външен министър на страната, и постоянният представител на страната в ЕС – Луминица Одобеску.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа