Предричат разпадане на Великобритания, ако Борис Джонсън изпълни своя Brexit

9942
Предричат разпадане на Великобритания, ако Борис Джонсън изпълни своя Brexit
Снимка: Getty Images

Борис Джонсън показа обичайното си перчене: "Хората, които залагат срещу Великобритания, ще загубят ризите си, защото ние ще възстановим доверието в демокрацията", заяви той, като повтори обещанието да изкара страната от Европейския съюз "и ще изпълним многократните обещания от парламента към хората да излезем от ЕС на 31 октомври. Без ако, без но". Но вече Джонсън е този, който започва да прилича на премиер без дрехи, пише в свой материал американският вестник The Washington Post.

Във вторник британският паунд спадна до най-ниското си ниво от две години, реакция на нарастваща тревога заради вероятността правителството на Джонсън да изкара Великобритания извън Европа чрез Brexit без сделка. Неговият кабинет е пълен с радикални брекзитъри, които, като Джонсън, искат да видят Brexit реализиран на всяка цена.

Борис Джонсън харчи 100 млн. паунда за мощна пропаганда за Brexit без сделка

Британският премиер Борис Джонсън се готви да проведе най-голямата правителствена пропагандна кампания след Втората световна война в оп...

Един министър вече намекна, че правителството действа при "предположението", че трябва да се подготви за излизане без сделка: сценарий, който ще причини незабавно увеличаване на митата за британския износ на континента, финансов хаос, опашки и забавяния по границите и безкраен набор от други (в някои случаи, все още непредвидени) проблеми.

Джонсън, необезпокоен от това, влезе в авантюристична игра с Брюксел и Дъблин. През почивните дни той говори твърдо за своите намерения за Brexit, като изказа опозицията си за "предпазния механизъм за ирландската граница" – сегашното споразумение, постигнато между Великобритания и Европейския съюз, което трябва да запази "мека" граница между Република Ирландия и Северна Ирландия и по този начин теоретично да запази цялото Обединено кралство в митническия съюз на ЕС.

Европейските дипломати настояват, че настоящото споразумение за оттегляне, включително условията около ирландската граница – което отне месеци усърдни разговори между предшественика на Джонсън, Тереза Мей и 27-те други държави-членки на ЕС, не може да бъде предоговорено. Новият премиер не приема тяхната непреклонност и заяви, че няма да се среща с европейски лидери, докато не преразгледат позицията си за ирландската граница.

Междувременно служителите в Брюксел може би се надяват, че Джонсън може да бъде принуден да мигне пръв и че британският парламент ще действа, за да блокира Brexit без сделка. Това също може да е сценарий, който Джонсън действително иска. Още една безизходица в Уестминстър може да предизвика предсрочни парламентарни избори, които могат да доведат нов състав на парламента, по-склонен да подкрепи дневния ред на новия премиер.

"Най-вероятният сценарий е Борис да замине за Брюксел, Брюксел казва "не", а Борис казва: "Брюксел ни диктува. Искаме да направим сделка, но те няма да ни позволят да направим сделка", заяви професорът по политология в Университета на Нотингам Стивън Филдинг пред Associated Press. "След като направи всичко това, той ще каже: "Елате и ме подкрепете по пътя към нашия славен Brexit" – и ще насрочи избори".

ЕС бързо отряза мераците на Джонсън за нова сделка за Brexit

Европейският съюз не възнамерява да преразглежда споразумението за условията на Brexit, което беше постигнато от правителството на Тере...

Но и картината във вътрешен план за Джонсън едва ли е розова. Два дни подред премиерът беше посрещнат от шумни тълпи протестиращи в хода на обиколката му на държавите в Обединеното кралство. В понеделник той получи ледено посрещане от Никола Стърджън, първият министър на Шотландия, и бе принуден да напусне резиденцията си в Единбург през задната врата, за да избегне гневните демонстрации.

"Народът в Шотландия не гласува за това правителство на торите, те не гласуваха за този нов премиер, те не гласуваха за Brexit и определено не гласуваха за катастрофалния Brexit без сделка, който Борис Джонсън сега планира", заяви Стърджън преди пристигането му. Както съобщиха моите колеги, хаосът и вредите от Brexit без сделка може да засили призивите за нов референдум за независимост в Шотландия – кауза, подкрепяна от Шотландската национална партия на Стърджън.

На следващия ден в Уелс Джонсън се срещна с подобно колеблив уелски първи министър. Марк Дрейфорд, член на опозиционната Лейбъристка партия, предупреди в интервю пред Guardian, че Brexit без сделка ще застраши индустриалния и селскостопанския сектори на Уелс и "целия начин на живот, съществуващ от векове". Той подчерта, че характеристиките на "човек, който блъфира" на Джонсън поставят под въпрос единството на самото Обединено кралство.

"Мисля, че съюзът, който е Обединеното кралство, е в по-голям риск днес, откогато и да било в моя политически живот", заяви Дрейфорд, като посочи как и Шотландия, и Северна Ирландия са гласували с огромно мнозинство за оставане в ЕС.

Джонсън пътува до Белфаст в сряда в последната спирка на националното си турне. Той ще се срещне с враждебните лидери на основните партии в Северна Ирландия, които не разполагат с функционираща местна власт от 2017 г., и ще обяви ново финансиране на работни места и бизнес възможности. Но малцина са впечатлени от пътуващото му шоу.

Новият премиер Борис Джонсън обеща на британците Brexit дори и без сделка

С амбициозни обещания и категорична подкрепа за Brexit новият британски премиер Борис Джонсън официално встъпи в длъжност. Той поема оф...

"Двойните амбиции на премиера са в опасен сблъсък", пише Financial Times, визирайки заявеното желание на Джонсън да укрепи връзките между четирите държави в Обединеното кралство и да изведе Великобритания бързо от Европейския съюз. "Brexit под всякаква форма обещава да отслаби връзките между държавите на британските острови. В крайната форма, която изглежда е работното предположение на новата администрация на Джонсън, той ще предизвика непоносими напрежения. Това може да стартира процеса, който ще завърши с разпадането на съюза".

Най-нетърпимото напрежение ще лежи над Ирландско море. Brexit, който не включва предпазна мярка за Ирландия, ще събуди стари търкания, обяснява ирландският журналист Сиобхан О‘Грейди. "Границата е силно чувствителен въпрос в Ирландия, защото в сегашното положение бе договрено като част от "Споразумението от Разпети Петък" от 1998 г., което сложи край на 30-годишен период, известен като "Проблемния".

В онзи период сектанското насилие между Юнионистите, които искаха Северна Ирландия да остане част от Обединеното кралство, и Националистите, които искаха тя да е част от Република Ирландия, доведе до смъртта на 3500 души. Сега има опасения, че възстановяването на строгия граничен контрол между двете страни може да разпали опасна нова вълна от напрежение, напомняща онази епоха".

Ето защо представителите на Дъблин и Брюксел смятат, че предпазната мярка не може да е предмет на предговораряне. Във вторник, почти цяла седмица след като встъпи в длъжност, Джонсън проведе първия си телефонен разговор с премиера на Ирландия Лео Варадкар. Твърди се, че техният разговор е бил "сприхав" и не особено продуктивен. Според ирландския прочит, Варадкар е припомнил на Джонсън, че предпазната мярка е "последствие" от политическото решение на Великобритания да се впусне в Brexit и че Ирландия има цялата сила на ЕС зад себе си.

В петък Варадкар намекна за възможността Северна Ирландия да прекъсне връзките си с Обединеното кралство в случай на Brexit без сделка. "Мисля, че ще започнете да виждате все повече либерални протестанти и юнионисти да започват да задават въпроса къде се чувстват повече у дома си", каза той. "Едно от нещата, които по ирония на съдбата наистина би могло да подкопае Обединеното кралство, е твърд Brexit, както за Северна Ирландия, така и за Шотландия, и това е проблем, с който те ще трябва да се сблъскат".

The Indеpendent: Бъдещето пред Борис Джонсън е ужасяващо

Бъдещето при Борис Джонсън е ужсяващо, пише британският ляв вестник The Independent. Ето какво гласи още публикацията, свързана с Джонс...

Неслучайно бившият британски премиер Гордън Браун отбеляза на събитие в Лондон миналата седмица, че Джонсън може да бъде запомнен "не като 55-ия министър-председател на Обединеното кралство, а като първия премиер на Англия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Сирски за мобилизацията: Цифрата от 500 хиляди вече е значително намалена

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Руската църква нарече войната срещу Украйна "свещена": Част от национално-освободителната война на руския народ

Фатална грешка: Абортираха бебето на жена, обърквайки я с друга пациентка

Катастрофира автобус с ученици в Германия

Туск: Знам, че звучи смазващо, но Европа навлиза в предвоенна епоха

Все повече пострадали след атаката в "Крокус Сити Хол" край Москва

Режисьорът Кристофър Нолан ще бъде посветен в рицарско звание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com