Преходно правителство и детектор за лъжата за министрите му поиска Евромайдан

17216
Преходно правителство и детектор за лъжата за министрите му поиска Евромайдан
Снимка: Actualno

Бъдещо преходно технократско правителство - това е идеята, около която се обединиха представители на 46 протестни сдружения в Украйна по време на вчерашния големия форум "Евромайдан" на Площада на независимостта в Киев, предаде Агенция "Фокус".

Според форума временният кабинет трябва да осигури реда и законността в страната, както и да подпише отложеното споразумение за асоцииране с Европейския съюз. Критериите, на които трябва да отговарят членовете на кабинета, са висок морал и добра репутация, искреност, съгласие да бъдат подложени на специален режим на контрол и да преминат през детектор на лъжата. Бъдещите министри трябва още да не са извършвали корупционни престъпления, да са независими от олигархични групи и престъпни банди, както и да не са били част от изпълнителната власт по време на режима на президента Виктор Янукович. Участниците във форума също така поискаха създаването на координационен протестен център, а след края на конфронтацията с властта – създаване на обществени съдилища и разпространяване на петиции като начин за внасяне на законите.

Откриха пребит изчезналия лидер на "Автомайдан"

Изчезналият лидер на украинския "Автомайдан" Димитрий Булатов беше открит жив, но пребит и с много порезни рани по ръцете. Активистът, ...

По време на форума участниците приеха редица документи с предложението за разпускане на специалните сили „Беркут”, създаване на база данни за престъпленията срещу протестиращите, както и осъждането на някои изявления на руски политици.

По-рано беше съобщено, че в Мюнхен държавният секретар на САЩ Джон Кери и лидерите на украинската опозиция са се договорили за взимане на конкретни мерки за урегулиране на ситуацията в Украйна. „Страните се договориха за взимането на реални и конкретни мерки, а не се ограничиха само с изказване на солидарност с украинския народ”, заяви депутатът от украинската опозиция Пьотр Порошенко.

В същото време, в рамките на Конференцията по сигурността в Мюнхен лидерът на украинската опозиционна партия „УДАР” Виталий Кличко заяви, че резултатът от преговорите между украинската опозиция и властите трябва да доведе до преразпределяне на властта в държавата. „Компромисът за прекратяване на кризата в Украйна може да бъде само пълното преобразяване, смяната на властта. Темата за връщането на конституцията от 2004 година беше обсъждана на почти всички срещи, които проведох по време на конференцията в Мюнхен”, каза Кличко. „Всички казаха, че именно това може да бъде един от най-ефективните механизми за презареждане и преразпределяне на властта в държавата. Нещата да не бъдат такива, каквито са днес - цялата власт да е съсредоточена в ръцете на един човек и да зависи само от него. Трябва да извадим Украйна от ужаса, на чийто ръб се намира. Абсолютната власт е и абсолютна отговорност”, заяви Кличко.

След проведените в Мюнхен разговори американският президент Барак Обама изрази надежда, че в Украйна ще бъде формирано по-легитимно правителство, а властите ще осъзнаят, че хората искат да участват в определянето на собствената си съдба. По време на онлайн видео конференция с американски граждани президентът Обама заяви, че Вашингтон води активен диалог с опозицията и правителството в Украйна. Държавният глава се обяви срещу законите, които ограничават протестите и свободата на словото в Украйна, като заяви, че те са контра-продуктивни. Президентът призова още за преструктуриране на украинския кабинет по начин, който ще позволи на опозицията и народа да участват в подготовката на демократичен процес, водещ до по-легитимно и единно правителство. Обама изрази разбирането, че украинците гледат на Европа и Запада като на партньори в прехода към по-свободна икономика, но в същото време имат силна историческа връзка и силни икономически отношения с Русия, от които не трябва да се отказват.

Законът за амнистията на протестиращи в Украйна не беше приет от опозицията

Опозицията в Украйна отказа да подкрепи гласувания от Върховната рада закон за амнистия на участвалите в антиправителствените протести....

Външният министър на Украйна Леонид Кожара пък призова украинската опозиция да заеме ясна позиция по отношение на екстремистите, които действат в рамките на антиправителствените протести. Кожара заяви, че президентът и правителството на Украйна са били изключително отворени и са изпълнили всички основни искания на опозицията. Той допълни, че сега е времето опозицията да поеме своята отговорност и да определи дали е с екстремистките групи.

Относно стратегическото развитие на страната Кожара отбеляза, че Украйна се намира в Европа и има исторически и културни връзки с ЕС. Той обаче допълни, че в същото време, страната е свързана и с Русия и не може бързо и лесно да се отдалечи от нея.
Министърът увери също, че ако Киев бе подписал през ноември споразумението за асоцииране с Брюксел, украинската икономика е щяла да се срине. „Решението беше трудно, но правилно”, каза Кожара във връзка с отлагането на подписването на документа, което предизвика масови протести в цялата страна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа