Премиерът на Крим пое контрола върху силовите служби

23541
Премиерът на Крим пое контрола върху силовите служби

Върховният съвет на Автономна Република Крим създаде спецподразделение за охрана на обществения порядък "Беркут", което ще се подчинява само на републиканските власти.

По-рано специално градско подразделение на "Беркут" бе създадено и в Севастопол, най-големият град в Крим наред с административната столица Симферопол.

Богатството на украинските олигарси

Говори се, че синът на Янукович имал бизнес в Швейцария, а най-скъпото жилище в Лондон било собственост на украински милиардер. В същот...

Това съобщи Ристам Темиргалиев, вицепремиер на република Крим, която е в състава на Украйна, предава УНИАН.

Иначе "Беркут" бе разформировано в сряда с указ на изпълняващия длъжността вътрешен министър на Украйна Арсен Аваков. Спецчастите си навлякоха омразата на всички в Киев заради бруталните им действия срещу протестиращите срещу вече сваления президент Виктор Янукович, в резултат на което загинаха над 80 души. Болница в Киев дори отказа да лекува ранени бойци на "Беркут".

Силоваците обаче няма да останат безработни, тъй като от вътрешното министерство на Русия моментално им предложиха работа. С подобни оферти излязоха и управниците на източните региони в Украйна, където рускоезичното население е доминиращо. В руското консулство в Симферопол пък вече раздават руски паспорти на беркутовци.

Всеки опит за нахлуване на територията на Украйна ще има сериозни последствия, заяви по време на брифинг временно изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов.

Русия действа в Крим в рамките на подписаното с Украйна споразумение за базиране на Черноморския флот. Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин след извънредното съвещание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на ситуацията в Украйна.

В Киев започна официална процедура за екстрадицията на Виктор Янукович

Генералната прокуратура на Украйна е започнала официална процедура за екстрадицията на Виктор Янукович, във връзка с наказателно следст...

САЩ призоваха за незабавно изпращане на посредническа мисия в Крим, която да съдейства за понижаване на напрежението в региона.

Министър-предстедателят на Крим Сергей Аксенов е поел контрола върху всички силови служби в автономната република, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение на Съвета на министрите на Крим.

„Аз, като председател на Съвета на министрите на Автономна Република Крим, в съответствие с пълномощията, дадени ми от Върховния съвет на републиката, вземам решение за преминаване на прякото командване на всички силови структури на МВР, въоръжените сили, флота и гранични войски към мен”, се казва в съобщението.

Аксенов се обърна тази сутрин с извънредна молба към президента на Русия Владимир Путин за съдействие в гарантирането на мира и спокойствието на територията на автономната република, предадоха руските агенции.

Междувременно Русия се обяви против налагането на посредническа мисия за урегулирането на ситуацията в Крим. Това е заявил постоянният представител на Руската Федерация в ООН Виталий Чуркин. „Властите в Крим трябва да бъдат попитани какво мислят по този въпрос. Ние сме срещу принудително посредничество”, е казал още Чуркин.

Русия е готова да помогне на Украйна, заяви Джон Кери

Американският държавен секретар Джон Кери заяви в телефонен разговор със Сергей Лавров, че Русия е готова да помогне на Украйна, която ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа