През май няма нито един случай на бежанци-удавници в Егейско море

681
През май няма нито един случай на бежанци-удавници в Егейско море
Снимка: Gettyimages.com

Сериозно е намалял броят на бежанци, които са се удавили в акваторията на Средиземно море при опит да стигнат до Европа. Това съобщиха от Международната организация за миграцията (МОМ), цитирани от АФП.

Тази година 1370 бежанци са загинали във водите на морето, което е спад с 24% в сравнение със същия период на миналата година. Информацията се отнася за всички маршрути, от които основните са прекосяването от Турция към гръцките острови през Егейско море и това от Либия към Италия през Средиземно море.

До момента през май смъртните случаи са 13, като нито един от тях не е в Егейско море. Преди това 440 души загинаха за година, опитвайки се да стигнат до Гърция.

ООН призова правителствата да помогнат броят на бежанците да намалее наполовина до 2030 г.

Държавните и правителствени ръководители на страни от целия свят търсят решения на задълбочаващите се проблеми заради военни конфликти ...

Това до голяма степен се дължи на миграционното споразумение между ЕС и Турция, постигнато през март. С него южната ни съседка се задължи да приема обратно опитващите се да влязат в ЕС нелегални мигранти, като в замяна прехвърля регистрирани сирийски бежанци към европейските страни. Заедно с това Анкара получи обещания за ускорени преговори по безвизов режим за пътуване в Шенген за турски граждани и членство на страната в ЕС. Европейските страни обещаха и нови 3 милиарда извънредна помощ за Турция.

Това доведе до ефективни мерки срещу мрежите за трафик на хора, които преди споразумението бяха обект само на обещания. Роля изиграха и фактори като мисията на кораби на НАТО в Егейско море.

През февруари страните по балканския миграционен маршрут на север от Гърция затвориха границите си за преминаващия човекопоток, като инициативата за това беше подета от Австрия.

Всички тези фактори доведоха до ограничаването на миграционната вълна.

Гърция засилва евакуацията в Идомени през следващите дни

Гърция ще засили евакуацията на мигрантския лагер в Идомени  на границата с Македония във вторник или сряда, заяви източник от в...

„Отдаваме очевидния спад в смъртните случаи на големия спад на преминаващите между Турция и Гърция”, отбелязаха от МОМ.

След сключването на споразумението броят на пристигащите в Гърция намаля с 90%.

От МОМ отчитат намалелия брой смъртни случаи също и на по-големите усилия на либийската брегова охрана да спира опасните пътувания към Италия.

„През последните 24 часа повече от 2700 мигранти са спасени от различни съдове между Европа и Либия”, разкриха от МОМ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа