Продължава кризата с недостиг на персонал по европейските летища

3472
Продължава кризата с недостиг на персонал по европейските летища
Снимка: Getty Images/Guliver

Летищата в Белгия, Нидерландия, Швейцария, Германия, Италия и Обединеното кралство преживяват тежки времена на фона на стачки на персонала и отмяна на полети.

На фона на намаляващия брой на летищния персонал в Европа, увеличаването на броя на пътниците и полетите продължава да превръща пътуването на международните пътници в региона в изпитание.

С началото на отпускарския сезон увеличаващите се от юни насам международни полети от страните в региона предизвикаха криза на много летища, където персоналът е намален поради пандемията COVID-19, а настоящите служители стачкуват.

На международните летища в много държави има дълги опашки за проверка на билетите и за чекиране на багажа. Чака се дълго време за обработка на багажа и в сектора за пристигащи.

От летище Брюксел в продължение на един ден не излетя нито един самолет

Отменят се полети на летища, на които част от персонала стачкува повече от месец.

Поради стачката на охранителите на летище Брюксел в Белгия на 20 юни в рамките на един ден не излетя нито един пътнически самолет

Тъй като проверката за сигурност на пътниците и багажа не можеше да бъде извършена, не можеше да бъде осъществен нито един заминаващ полет от летище Брюксел. През този ден летището можеше да обслужва само пристигащи пътници и товари.

Стачките на служителите на авиокомпаниите предизвикват и задръствания на летището в Брюксел, като полетите закъсняват или се отменят.

Смущенията на летищата в Брюксел и Шарлероа, дължащи се на стачките на служителите на Ryanair от петък насам, доведоха до задръствания.

В средата на юни, заедно с Ryanair, служителите на Brussels Airlines стачкуваха в продължение на три дни и повече от 500 полета бяха забавени на летището в Брюксел.

41,5 % от полетите на летището в Амстердам закъсняват

От април насам властите на летище Схипхол в Амстердам се опитват да намерят решение на проблема с продължаващото претоварване на летището.

Въпреки че приключи стачката, започната от служителите по наземно обслужване на Royal Dutch Airlines KLM сутринта на 23 април, проблемът със струпването, закъснението и загубата на багаж на летище "Схипхол" в Амстердам все още не е решен.

Някои от полетите на летището са прехвърлени на околните летища в градовете Ротердам и Айндховен.

За да се намалят продължаващите задръствания, пътниците се държат извън летището над четири часа, а опашките в секцията за международни полети достигат стотици метри.

В сряда поради неизправност на багажната система на летището билетите на хиляди пътници с багаж, различен от ръчния, бяха анулирани и на летището се натрупаха купища багаж.

Беше съобщено, че 41,5 % от полетите на посочените дати в Схипхол, който според CNN Travel се нарежда на четвърто място в списъка на "най-проблемните летища", полетите между 26 май и 19 юли, са имали закъснения.

250 единици багаж ежедневно не могат да бъдат предадени на собственика си на летище Цюрих

По време на училищната ваканция в Швейцария много семейства решиха да пътуват в чужбина, което наруши работата на летищата в страната.

На летище Цюрих, което беше най-засегнато от гъстотата на полетите, на 29-30 юни в зоната за получаване на багаж се натрупаха 750 куфара поради недостиг на персонал и отмяна на някои полети.

Освен това поради нарушенията в багажните услуги на летището всеки ден средно 250 куфара не могат да бъдат доставени на собственика им, а към момента повече от 1700 куфара чакат да бъдат доставени на собствениците им.

Натали Берхтолд, говорител на авиокомпания Swissport, заяви, че ще решат проблема, като се опитат да доставят чрез карго на собствениците багажа, оставен на летището,.

2 000 отменени полета в Германия

Германската авиокомпания Lufthansa обяви, че до края на август отменя 2000 полета от или до Франкфурт и Мюнхен.

Отмяната на полетите се дължи на недостига на самолети и летищен персонал. През юни Lufthansa отмени повече от 4 % от полетите си.

На международното летище във Франкфурт, което намали броя на служителите си с 4000 по време на пандемията от COVID-19, 7,8% от очакваните към юли полети бяха отменени, а 68% бяха отложени.

На летището, където се натрупаха хиляди куфари, ръководството помоли пътниците да изберат цветен и привличащ вниманието багаж.

Подобни сцени се наблюдаваха на летище Кьолн-Бон, с дълги опашки от пътници и подредени куфари.

Най-малко 9,5 % от полетите на летището през юни са били отменени, а почти половината от полетите през летния сезон са били забавени.

Германското правителство, което искаше да запълни недостига на персонал на летищата, видя решение в турските работници. С двустранното споразумение, подписано между Германия и Турция в началото на този месец, се очаква да бъде преодолян недостигът на работници, особено в областта на закупуването на и транспортирането на багаж.

Въпреки това се посочва, че това може да отнеме седмици поради строгия контрол на сигурността при набирането на персонал.

Ограничаване на продажбите на билети в Обединеното кралство

На летище "Хийтроу", което не разполагаше с достатъчно персонал, за да посрещне увеличените международни полети след премахването на мерките по COVID-19, ръководството не успя да набере бързо персонал.

Близо 700 служители на British Airways, работещи в Хийтроу, предимно на пунктовете за проверка на билети, стачкуваха в началото на лятото заради 10-процентното намаление на заплатите, въведено по време на пандемията. Служителите, чиито заплати бяха увеличени с 8 %, решиха да прекратят протестите си в петък.

Германски хаос и италиански ред по летищата това лято? Звучи странно, но е факт

Опашки, недостиг на персонал и все повече пътуващи: много германски летища имат сериозни проблеми от началото на летния сезон. Подобни ...

Също така бяха приети исканията за подобряване на заплатите на работниците от Aviation Fuel Services, една от компаниите, опериращи Хийтроу.

Когато ръководството на летището не можеше да посрещне нарастващото търсене с малък брой служители, то поиска от авиокомпаниите да ограничат продажбата на билети. Решението предизвика реакция, особено от страна на Emirates Airlines.

Стачка в Италия отменя стотици полети

Много полети бяха отменени в Италия поради четиричасовата стачка на 17 юли на някои профсъюзи на ръководителите на полети и на работниците от нискотарифните авиокомпании.

По призива на някои профсъюзи в страната, освен ръководителите на полети и наземните служители на различни летища, в понеделник между 14:00 и 18:00 стачкува и персоналът на някои нискотарифни компании като Ryanair, Air Malta, Easyjet и Volotea.

Стотици полети бяха отменени, а някои полети закъсняха поради четиричасовата стачка в цялата страна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа