Продължават референдумите в контролираните от Русия украински области

3084
Продължават референдумите в контролираните от Русия украински области
Снимка: Володимир Зеленський/Facebook

Втори ден в 4 области на Украйна под руски контрол ден се провеждат референдуми за присъединяване към Руската федерация. Кремъл обяви, че след допитванията Русия ще разглежда като нападение срещу собствената си територия опитите на Украйна да си върне контрола, а Западът и Киев осъдиха провеждането на референдумите, което се приема за стъпка към анексирането на тези територии към Русия, и заявиха, че няма да признаят резултата.

Т. нар. референдуми се провеждат в сепаратистките региони Донецк и Луганск и в контролираните от руската армия Херсонска и част от Запорожка област до 27 септември.

Украинските власти съобщават, че на хората е забранено да напускат окупираните територии, докато върви допитването, въоръжени групи обикалят домовете, а служители са заплашвани с уволнение, ако не участват във вота.

По думите на жители от Запорожкия регион, руски военни ходят от врата на врата, и приканват жителите да отговорят устно на въпроса дали искат да бъдат част от Руската федерация.

Отговорите се записват в списъци. Според руските държавните медии, този вид гласуване е с цел сигурност. Допитването 4-те оббласти продължава до 27 септември.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски подписа указ за създаването на 20 военни администрации в населени места в Луганска област, които не са под контрола на Киев, става ясно от документ, публикуван на сайта на украинския президент.

От публикацията в президентския сайт се разбира също така, че селски военни администрации следва да бъдат създадени в населени места като Станица Луганска, Широкий, Марковка, Новопсков и др.

Украинският президент също така нарежда на генералния щаб на въоръжените сили на Украйна и на областните власти да вземат всички необходими мерки за създаването на тези администрации.

По-рано Зеленски подписа аналогичен указ за създаването на 15 военни администрации в населени места в Херсонска област, чиято територия от март е под контрола на руските сили.

Зеленски призова света да осъди "псевдореферендумите".

"Светът ще реагира абсолютно справедливо на псевдореферендумите - те ще бъдат категорично осъдени , както и на престъпната мобилизация, която окупаторите в момента се опитват да осъществят в Крим и други части на Украйна, които засега контролират. Това не са просто престъпления срещу международното право и законите на Украйна. Това са престъпления срещу конкретни хора, срещу нацията."

След допитванията Русия ще разглежда като нападение срещу собствената си територия опитите на Украйна да си върне контрола над окупираните райони, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. По думите му ако тези територии се присъединят към Русия, там ще започне да действа руската конституция.

Американският президент Джо Байдън вече заяви, че Вашингтон никога няма да признае украинската територия като нещо различно от част на Украйна.

Байдън обеща "бърза и сурова реакция", ако Русия анексира украински територии

Съединените щати "ще работят със съюзниците си и партньорите си, за да въведат допълнителни санкции срещу Русия, които ще бъдат бързи и...

Съединените щати "ще работят със съюзниците си и партньорите си, за да въведат допълнителни санкции срещу Русия, които ще бъдат бързи и сурови", ако Москва анексира украински територии, заяви президентът на САЩ.

"Референдумите, организирани от Русия, са пародия, лъжовен претекст, с който да бъде направен опит за насилственото анексиране на части от Украйна", изтъкна Байдън.

Съединените щати вече въведоха няколко пакета с икономически и финансови санкции срещу Русия във връзка с конфликта в Украйна.

Лидерите на държавите от Г-7 призоваха всички държави да "отхвърлят категорично тези псевдореферендуми".

Европейският съюз също вече изрази позиция, че няма да признае резултатите и подготвя нов пакет санкции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество: Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа