Прокремълските ботове атакуват Европа и САЩ: Дигиталните призраци на Путин са главно в Африка

2968
Прокремълските ботове атакуват Европа и САЩ: Дигиталните призраци на Путин са главно в Африка
Снимка: Getty Images

Москва все пак проведе мащабна мобилизация. Този път не поредната порция "пушечно месо" за реални бойни действия (тъй като Путинският режим няма политическа възможност за това), а мобилизация на армия от ботове в мрежата. Десетки хиляди празни профили в социалните мрежи, създадени след 24 февруари, бяха хвърлени от Кремъл на информационния фронт. Те щурмуват социалните мрежи, медиите, посолствата и корпорациите по света, за да посеят съмнения, да изградят положителен образ на агресора и да накарат хората да повярват, че черното е бяло. Доколко ефективна е тази стратегия пише изданието "Апостроф" в свой материал.

Дигиталните призраци

Интернет ботовете на Кремъл не са ново явление. Подразделенията им се активизираха в самото начало на конфликта в Донбас през 2013-2014 г. Тогава руската "Новая газета" проведе мащабно разследване и разсекрети щаба на ботовете в Олгино (област Санкт Петербург). „Олгински ботове“ стана нарицателно и започна да се използва за обозначаване на всички уеб бойци, които се бориха централизирано и получаваха заплати, за да оставят положителни коментари за руското правителство в социалните мрежи.

През 8-те години на войната в Донбас кремълските ботове неуморно щурмуваха информационното пространство. Техни клонове бяха открити и в Украйна на територията на Днепропетровска, Херсонска, Полтавска и Закарпатска области.

ОЩЕ: "Евангелието на Путин". Как Русия си създаде нова "Отечествена война" 

След нахлуването на Русия в Украйна Кремъл мобилизира свежи сили на информационния фронт и ги хвърли в битка. И така, според анализа на компанията CASM Technology, която разследва дезинформацията в мрежата, 24 февруари е бил пикът на регистрация на нови потребители в Twitter.

От 24 февруари в Twitter започнаха също да се появяват и хаштаговете #IStandWithPutin и #IStandWithRussia. Ако обърнете внимание на профилите, които правят публикации с такива хаштагове, ще забележите, че повечето от тях са създадени или в навечерието на инвазията през януари-февруари, или по време на нея. В същото време основната част от тези потребители с полупразни профили е от Африка и Азия. В това няма нищо необичайно: организирането на африканските ботферми се свързва с дейността там на известния като Путинския „готвач“ Евгений Пригожин. А през 2020 г. в навечерието на президентските избори в САЩ CNN писа, че особено много кремълски ботове са се активизирали от територията на Нигерия и Гана.

Според разследването на BBC профилите в подкрепа на Путин не се колебаят да използват снимки и имена на реални хора, при това известни. Така например се случи с инфлуенсърката Ямини от Индия. Твърди се, че през март 2022 г. момичето е направило проруски пост в Twitter. Но британски журналисти проследиха събитията и установиха, че тя дори не използва Twitter, да не говорим да се е обявила в подкрепа на Москва.

Немалко кремълски ботове се настаниха и във Facebook и не се колебаят да заливат с коментари страниците на западните медии. Очевидно Москва отделя милиони долари за изграждането на тези мрежи. Ефективна ли е руската стратегия?

Първата задача на ботовете - да изкривят реалността

Първият премиер на Путин: Ако Украйна падне, следващи са балтийските държави

Той беше първият министър-председател на Владимир Путин. Но Михаил Касянов и в най-лошите си кошмари не си е представял, че бившият му ...

Но какво друго мнение може да се създаде сред европейската и американската общественост по отношение на Русия, когато всичко вече е пределно ясно: агресорът атакува съседна държава, бомбардира градове, убива цивилни, изнасилва жени и деца.  

По-рано, когато течеше конфликтът в Донбас, Русия всячески се опитваше да се дистанцира от своята агресия - тя твърдеше, че не се бие в Украйна, наричаше войната на изток „гражданска“. И съответно, за да поддържа тази димна завеса, се нуждаеше от много ботове. Но сега всичко стана твърде очевидно затова те спряха да се крият и сами унищожиха работата, която бяха свършили дотук. Вече виждаме, че дори откровените лобисти и онези хора, които защитаваха Русия, разбраха колко безумно е всичко и отказват да я подкрепят, твърди Денис Казански, украински журналист, пред "Апостроф".

ОЩЕ: Руското военно министерство с нов фейк, че украинците ще предизвикат чумна епидемия в Одеса 

На първо място, ботовете размиват конструктивни факти, изкривявайки реалността.

„Да вземем за пример историята на Мариупол. След окупацията на Донецк през 2014 г. той става столица на свободния Донбас. Градът се развива активно, в него много се инвестира. Идва Русия през 2022 г. и унищожава града до нулата. Имаме явни причинно-следствени връзки, които са разбираеми дори за дете, пише "Апостроф". Но ботовете в социалните мрежи разпространяват тезата, че "не всичко е толкова просто". Твърдят, че цялата минала есен въоръжените сили на Украйна са съсредоточили сили в Мариупол, за да преминат в настъпление и да превземат сепаратистките територии със сила, следователно Русия е трябвало да направи "превантивен удар" срещу Мариупол.

Кисинджър: Путин е глава на една пропадаща страна, която може да стане аванпост на Китай

Володимир Зеленски е „случаен президент“, но с историческо постижение. А Владимир Путин е глава на една пропадаща страна и ...

Подобна е ситуацията с Буча. Наративът "не всичко е толкова просто" е в основата на агресивната информационна програма на Русия. И у лаик, който не е особено запознат с историята на конфликта, може да се породят съмнения - може би наистина „не всичко е толкова просто и еднозначно“? Именно тази тактика използва Русия, пишат от "Апостроф“.

Втора задача - да се прекъсне достъпът до достоверна информация

Не е достатъчно само да се изкриви реалността, необходимо е също така да се прекъсне достъпът до достоверна информация. И кремълъските уеб бойци изпълняват и тази задача. Според бившия заместник-министър на информационната политика на Украйна Татяна Попова, ботове се използват за забрана на украинско съдържание в YouTube и в други социални мрежи.

"Така беше и в моя канал, където руските ботове първо нахлуха и започнаха да оставят коментари, а след това да се оплакват от видеата. Монетизацията мигновено се отнема от видеото и то просто не достига до потребителите", казва Попова пред изданието.

По думите на директора на Центъра за стратегически комуникации Игор Соловьов обаче Москва вече разбира, че празните профили не работят - нито в Twitter, нито в Facebook. Затова следващата й стъпка ще е да премине към изкуствен интелект, създавайки впечатлението, че това са истински хора по целия свят, които подкрепят Русия. 

ОЩЕ: Историк: Русия е била провинция на Киевска Рус, да се сравнява Путин с Петър I е просто смешно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Армения блокира предаванията на острие №1 на руската пропаганда

Нов етап: Руснаците стреляха за първи път по Харков с модифицирана авиобомба с голям разрушителен ефект (ВИДЕО)

Бежанци: Група от деца и възрастни от Белгород се спасиха в Санкт Петербург (ВИДЕО)

В отговор на Путин: Полша излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа