Путин подписа закон за удължаване на СТАРТ-3

1700
Путин подписа закон за удължаване на СТАРТ-3
Снимка: Getty Images/Guliver

Руският президент Владимир Путин подписа закон за удължаване на Договора между Руската федерация и Съединените щати за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ, наричан още СТАРТ-3) до 5 февруари 2026 г. Това беше съобщено на уебсайта на Кремъл, цитирано от ТАСС.

Федералният закон влиза в сила от деня на официалното му публикуване.

Форумът в Давос: Виртуално, без Байдън, но с Путин

Изключително натовареният дневен ред на американския президент Джо Байдън му попречи да вземе участие в тазгодишния Световен икономичес...

Както се съобщава на уебсайта на Кремъл, законът ратифицира споразумението за удължаване на Договора от 2010 г., сключено на 26 януари 2021 г. между Русия и САЩ под формата на размяна на ноти.

„Удължаването на договора отговаря на националните интереси на Руската федерация, позволява да се поддържа прозрачността и предвидимостта на стратегическите отношения между Русия и САЩ, да се поддържа стратегическа стабилност в света, както и има положителен ефект върху международната ситуация и насърчаване развитието на процеса на ядрено разоръжаване“, отбеляза Кремъл.

Русия и САЩ подписаха Договора за СНВ през 2010 г. Според неговите условия всяка страна намалява стратегическите си нападателни въоръжения по такъв начин, че седем години след влизането в сила на документа и след това, общият им брой няма да надвишава 700 разгърнати междуконтинентални балистични ракети (МБР), подводни балистични ракети (ПБР) и тежки бомбардировачи (ТБ), 1 550 бойни глави, 800 разгърнати и неразгърнати пускови установки на МБР, ПБР и ТБ.

Москва многократно призова Вашингтон да не отлага разрешаването на въпроса за удължаване на срока на документа и го характеризира като златен стандарт в областта на разоръжаването. Но администрацията на предишния президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не възнамерява да подновява споразумението в сегашния му вид, наричайки го "лоша сделка". Белият дом предложи и да се увеличи броят на страните по договора, като покани Китай в него, но Пекин отхвърли тази идея.

Путин: Дворецът в Геленджик не е мой или на някой от близките ми

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че дворецът в Геленджик, обявен за негова собственост в журналистическо „разследване&l...

Администрацията на президента Джо Байдън зае противоположната позиция по въпроса. На 22 януари говорителят на Белия дом Джен Псаки обяви, че САЩ подкрепят удължаването на договора за пет години. Според нея документът отговаря на интересите на националната сигурност на САЩ.

На 26 януари Москва и Вашингтон обмениха дипломатически ноти относно постигането на споразумение за удължаване на Договора СТАРТ. Руският президент Владимир Путин и американският му колега Джо Байдън в телефонен разговор във вторник изразиха задоволство от този факт. Същата вечер руският лидер внесе в Държавната дума законопроект за ратифициране на споразумението за удължаване на Договора за пет години - до 5 февруари 2026 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа