Путин: Свръхзвуковите оръжия на Русия ще я защитят от всичко

10360
Путин: Свръхзвуковите оръжия на Русия ще я защитят от всичко
Снимка: Getty Images/Guliver

Най-новите свръхзвукови оръжия на Русия могат да я защитят дори в случай на прекратяване на действието на Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения (Новия СТАРТ). Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с ръководителите на международните информационни агенции, отговаряйки на въпроса на генералния директор на ТАСС Сергей Михайлов.

Руският лидер напомни, че през 2002 г. САЩ са излезли от Договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана. "А това беше първата стъпка към фундаментално разграждане на цялата рамка на международните отношения в областта на глобалната сигурност и много сериозна стъпка", каза Путин. "Скъпи госпожи и господа, искам да се обърна към вас - някой от вас протестирал ли е активно, излизал ли е на улицата с плакати? Не, мълчание, така и трябва", каза президентът на Руската Федерация.

Той добави, че сега САЩ всъщност едностранно са решили да прекратят участието си в Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО). Нещо повече, както отбеляза Путин, ако в случая с Договора по ПРО те "се държат честно - просто си тръгват едностранно, и това е всичко", сега, очевидно разбирайки, че ще трябва да поемат отговорност за това, те се опитват да прехвърлят (отговорността за това) на Русия".

Путин припомни разпоредбите на ДРСМО относно забраната за разполагане на ракети-носители с малък и среден обсег на сушата, като подчерта, че въпреки това САЩ вече разположиха такива системи в Румъния и имат намерение да разположат в Полша.

Москва към Вашингтон: Върнете ядрените си оръжия в САЩ

Русия настоява за въвеждане на пълна забрана за провеждане на военни учения с използване на ядрени оръжия в неядрени държави. Това обя...

"Това е пряко нарушение (на ДРСМО)", посочи ръководителят на руската държава. Той обърна внимание на други разработени оръжия. "Всички се преструват, че не виждат, не чуват, не могат да четат, че са глухи и слепи. Но ние сме принудени да реагираме по някакъв начин", заяви президентът.

Руският лидер подчерта, че в случай на прекратяване на СТАРТ-3 през 2021 г., "няма да има никакви инструменти за ограничаване на надпреварата във въоръжаването", но никой все още не води преговори с Русия за удължаването му, въпреки че Москва многократно е потвърждавала готовността си за този процес.

"Е, може да не бъде продължен. Имаме най-новите системи, които гарантират сигурността на Русия за доста дълга историческа перспектива - имам предвид, че сме направили значителна стъпка напред и, трябва да кажем директно, ние задминахме конкурентите си в създаването на хиперзвукови оръжия", каза Путин.

Международна дискусия

Както отбеляза президентът, световната общност трябва да бъде включена в дискусията около контрола на стратегическите въоръжения, тъй като евентуалното демонтиране на тази система е повод за безпокойство.

Тръмп пожела Русия и Китай да унищожат ядрените си оръжия

Белият дом преговаря с различни министерства за разработването на възможности за подготовка на ново ядрено споразумение, което ще вклю...

"Дълбоко съм убеден, че това трябва да бъде предмет на открита, прозрачна, абсолютно професионална дискусия, а световната общност трябва да бъде участник в този процес, доколкото е възможно по въпроси от този вид", заяви руският лидер, коментирайки темата за международните отношения в областта на контрола над стратегическите оръжия. "Във всеки случай хората имат право да знаят какво се случва в тази област", добави руският президент.

"Готови сме за това, уверени сме в сигурността си, но, разбира се, съществува безпокойство, че целият този механизъм е напълно премахнат в областта на контрола върху стратегическите оръжия и неразпространението. Какво е решението? Единственият изход е да работим заедно", подчерта държавният глава.

"Определен оптимизъм"

Путин каза също, че телефонният му разговор в началото на май с американския президент Доналд Тръмп е вдъхнал оптимизъм по отношение на развитието на ситуацията около контрола на въоръженията.

"Трябва да кажа, че последният разговор, който имах с президента Тръмп, все пак вдъхва определен оптимизъм, защото Доналд ми каза, че той също е загрижен за това, той разбира какви са разходите на САЩ и на всички останали страни за въоръжения, тези пари могат ще бъдат насочени към други цели. Напълно съм съгласен с него", каза Путин.

Горбачов осъди решението на Тръмп за ракетите със среден обсег на действие

Стремежът на САЩ да излязат от Договора за ликвидация на ракети със среден обсег на действие (ДРСМД) е израз на желанието да се обърне ...

Диалог с всички ядрени сили

Според президента всички страни, притежаващи ядрено оръжие, трябва да участват в преговорите за ограничаване и контрол на стратегическите оръжия.

"Ние трябва да включим в преговорите за контрол на въоръженията всички ядрени държави. Всички те са официални или неофициални (ядрени сили)", каза Путин.

Той обясни, че ако в преговорите участват само онези държави, които официално са признати за ядрени сили и че ако те не включват онези, които притежават ядрени оръжия неофициално, то последните ще "доразвият" съответните оръжия и това в крайна сметка ще забави процеса на преговори между официално признатите ядрени сили.

"Следователно трябва да създадем широка платформа за обсъждане и вземане на решения", заключава руският президент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com