Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин увеличава руската армия с 15 на сто

01 декември 2023, 22:34 часа • 5801 прочитания

Руският президент Владимир Путин подписа указ за увеличаване на числеността на руските въоръжени сили до 2 209 130 души. От тях 1 320 000 са  военнослужещи.

Още: Не искаш да имаш дългове и борчове цял живот: В Русия тласкат към армията

Така числеността на военнослужещите се е увеличила с близо 170 000 души или 15 на сто спрямо предишните й размери. Преди това увеличение броят на войниците бе повишен през януари и беше в размер на 2 039 758 души, като  1 150 628 от тях бяха военнослужещи. 

"Увеличаването на щатната численост на армията се дължи на нарастващите заплахи за страната ни, свързани със специалната военна операция и продължаващото разширяване на НАТО", заявиха от армията.

Не се планират промени в наборната военна служба или друга мобилизационна кампания - непопулярна мярка, която предизвика отлив на мъже от Русия миналата година. Вместо това през последните месеци армията се насочи към кампании за набиране на войници, обещавайки атрактивни финансови възнаграждения, особено в отдалечените региони.

Този ход идва в момент, когато и Украйна, и Русия се стремят да спечелят позиции и да попълнят редиците си в конфликта, чиито фронтови линии почти не се изместват през последните месеци.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес