Путин взема мерки срещу Пригожин, той не изглежда да слуша напълно

9370
Путин взема мерки срещу Пригожин, той не изглежда да слуша напълно
Снимка: Getty Images

Руският диктатор (президент на Руската федерация) Владимир Путин явно опитва да постави създателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин на мястото му, при това не само използвайки посредници, макар че използваният език все още не е директен. Това е основното заключение в дневния обзор за войната в Украйна на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

От ISW обръщат внимание на няколко изказвания по въпроса. Първо, думите на Путин за случващото се в Соледар и как той говори за успех там на "нашите бойци", тоест не посочва поименно ЧВК Вагнер. Пригожин упорито настояваше дни наред, че само ЧВК Вагнер щурмуват Соледар и само на тях се дължи всичко постигнато там.

На второ място, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също засегна темата с конфликта между Пригожин и руското военно министерство – тоест руския военен министър Сергей Шойгу и началник щаба генерал Валери Герасимов, който пое командването на руската армия в Украйна. Конфликт няма, обяви Песков, обаче не пропусна да каже как не само "външни врагове" подклаждат това, а и "приятели на Кремъл".

Самият Пригожин също коментира темата в официалния си канал в Телеграм и то при конкретни въпроси. Отговорът на Пригожин обаче е мъгляв: "Няма причина да не вярваме на Песков", което изглежда като сигнал, че той далеч не се е отказал от борбата, след като не казва директно, че няма конфликт.

Същевременно една от дискутираните опции на Путин да поеме някога в бъдеще контрол над Украйна беше отхвърлена от известни фигури в руското информационно пространство. Става въпрос за кумеца на Путин – Виктор Медведчук. Той беше разменен за командирите на полка "Азов". Бившият военен министър на т.нар. ДНР (Донецка народна република) и осъден на доживотен затвор на първа инстанция в Хага заради свалянето на полет MH17 Игор Гиркин директно осмива варианта, като говори как такива като Медведчук, Шойгу и Герасимов само могат да загубят всичко дори при най-благоприятна ситуация, а сегашната изобщо не е такава. Военният кореспондент на "Комсомолская правда" Александър Коц добавя, че след като Медведчук не се е наложил в политиката в Украйна, когато е имал възможност, сега няма какво изобщо да се говори за вариант пак с него да се налага руската воля в Украйна.

Военните действия в Украйна

В сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия селището Сол, на 5 километра северозападно от Соледар, е посочено като място на спечелена от украинците битка. Това съобщение контрастира с твърдение на ЧВК Вагнер, подкрепено със снимка, че гара Сол е под техен контрол. Сол обаче не е просто жп гара, а наименование на административен район. Самата жп гара е единствената в района, включително за Соледар и е част от жп пътя между Северск и Бахмут.

Прави впечатление и, че в украинската сводка Соледар също присъства като място, където е отбита руска атака т.е. украинците твърдят, че все още успешно се съпротивляват в района на град Соледар, защото казват и, че са отбили руска атака при Краснополивка. Обяснението е, че са заели защитни позиции на запад в непосредствена близост до Соледар и района, на по-висок терен. В сводката на руското военно министерство в Телеграм за 16 януари няма конкретика по места относно военните действия.

Със сигурност Клещеевка – на няколко километра югозападно от Бахмут, вече е арена на ожесточени бойни действия. Руснаците атакуват, за да опитат да прекъснат логистичната линия от Часов Яр към Бахмут, но засега няма техен пробив в Клещеевка.

На юг в Донецка област, картината остава като цяло една и съща – украинците спират руснаците при Камянка, Водяне, Маринка и така опазват най-силната си позиция в тила на град Донецк – Авдеевка. Именно за Авдеевка има оценки, че е най-важната украинска позиция за бъдещо успешно връщане на цялата Донецка област.

Що се отнася до Луганска област, там украинците определено притесняват най-силно руснаците при Кремена. Това беше отбелязано и в кратката дневна сводка на британското министерство на отбраната, публикувана на 16 януари. Битките там се развиват в гористата местност на изток от града, като представляват серия от атаки и контраатаки, но британската оценка е, че украинските сили постепенно вземат превес и установяват по-добри позиции за директна пехотна атака на Кремена. Още от 15 януари имаше данни, че текат по-сериозни боеве и при Диброва – на 5 километра юг-югозапад от Кремена, което подсказва, че руснаците с всички сили опитват да удържат украинския натиск и да попречат на украинските части да установят по-удобен плацдарм за атака на Кремена.

ОЩЕ: Фронтът е извън Соледар. Какво готви Путин - сценариите на войната в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа