Путин заговори за спиране на газа за Украйна

33776
Путин заговори за спиране на газа за Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Руският президент Владимир Путин изпрати писмо до лидерите на 18 страни-членки на ЕС, в което предупреди, че Москва може да прекъсне газовите доставки към Украйна. Същевременно, Путин предложи Русия и Брюксел да работят заедно, за да подпомогнат възстановяването на разтърсената икономика на бившата съветска държава Украйна.

Ако Киев не уреди енергийните си сметки на стойност 2,2 милиарда долара, руският газов гигант „Газпром” ще бъде „принуден да премине в режим за предплащане на газовите доставки, а в случай на бъдещо нарушаване на условията за плащанията, изцяло или частично ще спре доставките на газ”, изтъкна руският лидер в писмото си, предаде Агенция "Фокус".

Вигенин не се плаши за газовите доставки, Плевнелиев отрича референдума в Крим

Нямаме опасения относно газовите доставки и не мислим да обсъждаме нещо повече от икономически санкции срещу Русия. Това заяви външният...

Писмото на Путин стана факт, след като ПАСЕ изключи Русия от всички ръководни органи на организацията и я лиши от право на глас. По-рано тази седмица пък шефът на "Газпром" Алексей Милер предупреди, че компанията е готова да води юридическа битка срещу реверсивно подаване на газ от ЕС към Украйна по системата газопроводи, по които тече руски газ. Милер дори каза, че докато Русия подава газ, няма как технически да се обърне потокът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа