Путинските избори: Руснаците дават мандат на Кремъл да продължи войната и да започне Трета световна война

11148
Путинските избори: Руснаците дават мандат на Кремъл да продължи войната и да започне Трета световна война
Снимка: Камчатский край официальный сайт/kamgov.ru

В петък, 15 март, в Русия започна гласуването на президентските "избори", на които реално избор няма. За първи път това ще продължи цели три дни с възможност и за онлайн гласуване. Въпреки че за всеки е ясно кой ще "спечели".

Това пише в свой анализ TSN.ua, отбелязвайки, че сметките показват, че ако Путин остане начело на Русия до края на 5-годишния си мандат, който сега ще си осигури - т.е. до 2030 г., това ще означава, че ще управлява Русия толкова, колкото навремето и кървавият диктатор Сталин. А ако управлява до 2036 г. (нещо, което му позволяват поправките, които той направи в руската конституция преди няколко години), тогава управлението му ще надмине като продължителност дори това на императрица Екатерина II.

Руснаците ще осигурят на Путин нов мандат, за да продължи войната

Новото тук е, че тези "избори" за първи път се провеждат по време на пълномащабна война.

Още: САЩ показаха на Путин как ще изглежда ядрен удар в отговор на руска провокация (ВИДЕО)

За Путин войната е мощен обединяващ фактор за руснаците и инструмент за циментиране на собствения му режим. Мандатът му е нужен, за да продължи войната. Както вътре в Русия, така и извън нея, той трябва да демонстрира, че руското население му има огромно доверие. Затова Путин е поставил задачата да се осигури висока избирателна активност и минимум 80% от гласовете да са за него, включително на окупираните украински територии.  

Тези "избори" са един вид ритуално предоставяне на легитимност на диктатора от страна на поданиците му. (Нека си припомним думите на идеолога на "руския мир" Александър Дугин, който наскоро отново заяви, че руският народ е длъжен отново и отново да преизбира Путин - като почит, която му дължи, като ритуал и обред, който се подразбира от само себе си).

Западните страни постепенно започват да разбират, че това е война не само срещу Украйна, но и срещу целия Запад. Но те сякаш все още не осъзнават напълно, пише изданието, че военната машина в Русия, където икономиката вече е прехвърлена изцяло на военна основа, няма да спре, дори ако войната приключи още утре със завладяването на Украйна. 

Още: Киев: Войната се премести в Русия - първо по границата, скоро на хиляди километри във вътрешността (ВИДЕО)

"Загриженост" за редовия руски гражданин

През последните няколко седмици пропагандата по руската държавна телевизия все по-усилено убеждаваше руснаците, че са постъпили съвсем правилно, като са започнали първата пълномащабна война на европейския континент след Втората световна война. "Хората чакаха това отдавна" - тази фраза се повтаряше като мантра в новинарските емисии. И, разбира се, другите дежурни фрази - за "традиционните семейни ценности", за това, че "Русия директно се управлява от Бог" и униженията за възрастта на американския президент Джо Байдън, за да може 71-годишният Путин да изглежда "по-добре" на този фон.

Телевизионните предавания създаваха картина на "загриженост" за редовия руски гражданин - за да може той да гласува предсрочно, показваха как в Мурманск, в Чукотка и Забайкалския край изборните секции пристигат при него дори с еленски и кучешки впрягове. Явно това трябваше да покаже грижата на властта за гражданите. Но не е ли по-добре парите, които сега отиват за войната срещу Украйна, да бъдат използвани за развитието на инфраструктурата в Русия. Защото тази зима на десетки места в Руската федерация станаха многобройни аварии и видеа, снимани от самите граждани, показваха как мръзнат в домовете си при температура минус 20 градуса, а по улиците се излива гореща вода заради излезли от строя водопроводи - истински колапс на комуналната инфраструктура, за който путинската пропаганда не споменава нито дума. Още: Руски просперитет: Нижни Новгород и Екатеринбург са следващите руски градове, които останаха без парно 

Този колапс обаче очевидно не безпокои особено мнозинството руснаци, дори тези, които живеят в порутените къщи и които получиха изгаряния в един от руските градове, опитвайки се да прекосят изливащата се вряла вода по улиците след аварията. Социологическите проучвания на "Център Левада" сочат, че:

  • 86% от руснаците одобряват дейността на Путин към февруари 2024 г.;
  • 77% одобряват през януари 2024 г. действията на руските въоръжени сили в Украйна;
  • 66% от руснаците знаят, че плащат висока цена за тази война, но 62% не виждат своята вина за нападението срещу Украйна;
  • 77% вярват в победата на Русия. 

"Ако искаш да живееш нормално, отивай на война да убиваш украинци"

И още нещо - съдейки по социологическите проучвания Путин има най-голяма подкрепа именно в регионите, където са загинали най-много руснаци във войната срещу Украйна - това са районите във вътрешността на Русия и националните републики. Там заплата от 4 хиляди долара на месец, за да заминеш на фронта в Украйна се смята за венецът на всички житейски цели и мечтата в живота. Руската поговорка "Ако не си живял нормално, дори и не започвай" сега е придобила още едно значение – "Ако искаш да живееш нормално, отивай на война, за да убиваш украинци". Следователно лошата икономическа ситуация в Русия само насърчава хората да подписват договори и да постъпват в армията.

Още: Естония: НАТО сериозно подцени способността на Русия да води война

Затова трябва да се погледне истината в очите и да си дадем сметка, че това не е само войната на Путин - това е война на цяла Русия. И фразата "не вярвайте, че всички в Русия подкрепят Путин и неговата война", говори за съзнателно нежелание да се признаят очевидни неща. Дори опозиционери като Гари Каспаров и Юлия Навалная молят руснаците да отидат в избирателните секции и да повреждат бюлетините или да напишат на тях името на покойния Алексей Навални. Но парадоксът е, че точно това е нужно на Путин - да представи картина на масово участие на изборите, а вече след това да си нагоди резултата от тях както му е удобно.

Колкото по-успешни са украинците, толкова по-вероятно е Путин да прибегне до ядрено оръжие

Рано или късно Западът ще трябва да преодолее страха си от ядрения шантаж на Путин. Тази седмица се появиха съобщения в американската преса, че през есента на 2022 г. Русия е обмисляла използването на тактически ядрени оръжия малко преди украинските сили да освободят Харковска и Херсонска области. New York Times дори цитира бившия председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Марк Мили, който каза:

"Това е ядрен парадокс. Колкото по-успешни са украинците в изтласкването на руската инвазия, толкова по-вероятно е Путин да заплаши да използва ядрена бомба или да посегне към нея."

Още: Генерал Сандърс: Британците трябва да се готвят за война

Путин иска ново преразпределяне на Европа

Исканията на Русия не са се променили през тези две години война. Чуваме и нови изявления на Дмитрий Медведев и прессекретаря на Путин Дмитрий Песков, които казват, че "територията на Украйна всъщност е Русия". Путин все така иска да говори директно със САЩ, а не с Украйна. Изявленията му за предполагаема готовност за преговори не са нищо повече от блъф. И през своя пети президентски мандат до 2030 г. или през шестия - до 2036 г., той ще се стреми да се договори със САЩ за ново преразпределяне на картата на Европа.

Единственият начин за смяна на властта в Русия е със сила. Но "либералната" руска опозиция не е готова за това, тя дори не може да го изрече на глас.  

Утре след своите "избори", след като получи мандат за продължаване на войната, Путин може да обяви нова голяма вълна на мобилизация. А слепите и наивните на Запад нека продължават да си мислят, че новите военни заводи в Русия отново ще започнат да произвеждат тигани, ако създавайки сега изкуствен недостиг на военна помощ, Украйна бъде доведена до необходимостта от преговори с Русия.

Още: Главнокомандващият на Норвегия: Времето ни изтича, Русия се готви за война с НАТО по-бързо отколкото очаквахме

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинска атака с дронове: Пламна рафинерия на "Роснефт" в Рязан (ВИДЕО)

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа