Първият излекуван от ХИВ в света е болен от левкемия

3932
Първият излекуван от ХИВ в света е болен от левкемия
Снимка: iStock/Guliver

Първият човек в света, излекуван от инфекцията с вируса ХИВ, е терминално болен от рак. Тимъти Рей Браун, който бе известен като "берлинският пациент", бе спасен от СПИН и левкемия едновременно благодарение на трансплантация от донор с рядка, природна резистентност към ХИВ. Браун се изчисти напълно от вируса, но левкемията се е завърнала, пишат световните агенции, цитирани от 24 часа.

Левкемията се проявила миналата година и то с множество метастази, казва 54-годишният Браун в интервю от хосписа в Палм Спрингс, Калифорния, където живее. "Тимъти доказа, че ХИВ може да се лекува, но не това в него ме вдъхновява", казва д-р Стивън Дийкс, специалист по СПИН от университета на Калифорния в Сан Франциско, който е работил с Браун след терапията му с цел разработване на лечение от СПИН. "Взехме части от червата му, взехме части от лимфните му възли. Всеки път, когато го молехме да направи нещо, той неизменно откликваше с изумително милосърдие", казва Дийкс.

Жена се е излекувала от ХИВ без терапия

Учените откриха жена, която се е излекувала от ХИВ напълно самостоятелно, без медицинска намеса, пише в статия, публикувана в портала &...

Американецът Браун работи като преводач в Берлин през 90-те години, когато научава, че е заразен с ХИВ. През 2006 г. е диагностициран с левкемия. Д-р Геро Хьотер, специалист в лечение на рак на кръвта в берлинския университет, е убеден, че Браун има шанс да победи левкемията с трансплантация на костен мозък. Той допуска също, че трансплантация от донор с генна мутация, която го прави резистентен на ХИВ вируса, ще помогне на Браун и срещу СПИН.

Донори с такава мутация са изключителна рядкост и трансплантациите са рисковани. Лекарите трябва да унищожат болната имунна система на пациентите с химиотерапия и радиация, след което да трансплантират клетките от донора и да се надяват, че те ще изградят нова имунна система на болния. Първата трансплантация на Браун през 2007 г. е успешна, но само отчасти. Изглежда, че вирусът ХИВ изчезва, но не и левкемията. През март 2008 г. му е направена втора трансплантация от същия донор и тя дава резултат срещу левкемията. След това всички тестове на Браун за ХИВ са отрицателни. Той участва в конференции за СПИН, на които се обсъждат терапии. "Той е като посланик на надеждата", казва партньорът му Тим Хьофген.

Втори мъж, Адам Кастилехо, наричан "лондонския пациент", докато не разкри самоличността си тази година, също се смята, че е излекуван от СПИН през 2016 г. с трансплантация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа