Радев: Приемането ни в Шенген е важен фактор за повишаване на сигурността в Европа

1685
Радев: Приемането ни в Шенген е важен фактор за повишаване на сигурността в Европа
Снимка: БГНЕС

Като изключително съдържателни оцени разговорите с френския си колега Еманюел Макрон президентът Румен Радев на брифинг пред Елисейския дворец в Париж.

В присъствието на Макрон Радев даде изявление за придружаващите го български медии във френската столица. Той заяви, че двамата са провели изключително съдържателни разговори и са поставили ясни срокове и бъдещи действия в основните приоритети на тяхното взаимодействие.

Радев отива на тридневна визита във Франция

В Елисейския дворец днес, 4 декември, предстои срещата на президента на Франция Еманюел Макрон с българския държавен глава Румен Радев....

"Приемането ни в Шенген е важен фактор за повишаване на сигурността в Европа, защото сигурността на всеки европейска гражданин започва от сигурността на външните граници, а България е такава граница", каза държавният ни глава.

За да има ефективна кохезионна политика, трябва да има ефективна борба с корупцията, добави Радев и отбеляза действията на България в тази посока.

Българският президент изтъкна, че подкрепя вижданията на френския си колега за реформи за усъвършенстване на европейското образование и общите усилия за изграждане на единна силна европейска наука. „Оценяваме вашия подход и във връзка с вашето предложение за създаване на европейски университет”, каза Радев и продължи: „Благодаря за подкрепата, която получихме по няколко важни направления – първо това е да основем в България клон на Националното училище за администрация за района на Югоизточна Европа, също така вашата подкрепа за създаването на Международен институт за устойчиво развитие с научен център, който ще бъде с участието на останалите Балкански държави, имаме проекти за това, и с пълната подкрепа на ЦЕРН, и надяваме се, с европейско финансиране”.

Румен Радев отбеляза, че интеграцията на Западните Балкани изисква всеобхватен подход. Според него това означава не само социална политика, не само правосъдна реформа, не само свързаност – транспортна, енергийна, дигитална, но общо развитие на образование и науки. „Защото ако искаме да имаме една хармоничност в Европа, не може да развиваме наука и високи технологии само на Запад. Те трябва да се развиват и на Изток”, убеден е президентът.

Пациентски организации искат вето върху мораториума за нови лекарства

Пациентски организации ще сезират президента Румен Радев и ще поискат той да наложи вето върху бюджета на Здравната каса за 2018 г. зар...

„Благодаря за вашата подкрепа, благодаря за бъдещи усилия за признаване на българския като матуритетен език в образователната система на Франция”, обърна се Радев към Еманюел Макрон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com