Расте броят на свидетелствата за пълна, а не частична мобилизация в Русия (ВИДЕО и СНИМКИ)

12746
Расте броят на свидетелствата за пълна, а не частична мобилизация в Русия (ВИДЕО и СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

Въпреки че руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия, все повече стават свидетелствата, че на практика се провежда пълна мобилизация в разрез с официалното заявление на властите.

Военният министър Сергей Шойгу обяви на 21 септември, че на първо време ще бъдат мобилизирани само хората с военна подготовка - тези, които са служили в армията, имат военна специалност и опит на бойното поле. Но в социалните мрежи и медиите се появяват все повече информации, че повиквателни получават и хора без необходимите военни умения - например, IT специалисти или лекари.

Такъв е случаят с 32-годишния IT специалист на "Сбербанк" в Москва Виктор Бугреев, на когото е връчена повиквателна, въпреки че не е ходил в казармата и съответно не е преминал никакво военно обучение. "Ще отида, какво да правя. Иначе ме очаква съд", казва той. Но в голяма част от коментарите под поста потребители пишат, че предпочитат наказателно дело отколкото да бъдат принудени да убиват хора. "Засега клоня повече към наказателно дело, отколкото да отида. Надявам се, че ще ми стигне смелостта да взема това решение. Е, надявам се също, че въобще няма да получа повиквателна", пише един от тях.

Друг потребител е оставил следния коментар: "Предайте на Виктор да дезертира като  нормален и достоен човек. И да поживее за няколко месеца на вилата на приятели. След няколко месеца просто ще забравят за него."

Не липсват обаче и такъв тип коментари: "Руснаците мълчаха месеци наред, сега ще платят за самодоволството си с живота на своите синове, бащи и братя."

Казахстан няма да дава убежище на руснаци, бягащи от мобилизацията

Казахстан няма да предоставя разрешение за пребиваване на руски граждани, които бягат от частичната мобилизация, обявена в Руската феде...

фейсбук

Източник: Twitter

На друго видео от Дагестан се вижда бурен спор между призовани мъже и жена, която вероятно е служителка във военния пункт. Докато служителката им обяснява, че са длъжни да се бият на фронта и да се борят за бъдещето си, местните мъже роптаят, че не искат да бъдат изпращани на война. "Ние дори нямаме настояще, за какво бъдеще говорите“, казва един от мъжете.

Мобилизацията в Русия: Тълпи от мъже пред военните комисариати в Якутия и Чечня (ВИДЕО)

Ден след обявяването от руския президент Владимир Путин на частична мобилизация в Русия, в социалните мрежи се появиха кадри с тълпи от...

Отново в Далечния изток на Руската федерация видеокадри показват и група мобилизирани, натоварени на автобус. Двама военнослужещи се опитват да реанимират паднал на земята човек, а един от снимащите видеото коментира гневно: "Дори още не сме пристигнали, а вече имаме човек с инсулт."

В същото време правозащитникът Павел Чиков публикува в Telegram доказателство, че 63-годишен полковник от Москва е получил повиквателна. Това обаче противоречи на уверенията на руското министерство на отбраната, откъдето твърдяха, че няма да бъдат мобилизирани редници и сержанти над 35-годишна възраст. Оказва се, че това ограничение масово не се спазва. Аналогични са били случаите на 41-годишен младши сержант от Велики Новгород, 43-годишен младши сержант от Санкт Петербург и още, и още.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа