Разнопосочни резултати от регионалните избори в Испания

442
Разнопосочни резултати от регионалните избори в Испания
Снимка: Thinkstock

След вчерашните местни избори дясната Народна партия на Испания запази абсолютното си мнозинство в парламента на северозападния автономен регион Галисия, а на изборите в Страната на баските победи Баската националистическа партия (PNV), съобщи БГНЕС.

В 75-местния галисийски парламент Народната партия (НП) извоюва 41 мандата (за нея гласуваха 47,6% избиратели). Досега НП имаше 41 представители. Така ръководител на галисийското правителство остава Алберто Фейхоо. Този резултат ще укрепи и позициите на НП в национален мащаб и на нейния лидер Мариано Рахой, който е и.д. премиер. Той впрочем е родом от тази област.

Испанците не искат провеждане на нови парламентарни избори в страната

Голяма част от испанците са против провеждането на нови парламентарни избори в страната, които ще са третите поредни в рамките на годин...

Второто място си поделят галисийската Социалистическа партия и коалицията на левите сили En Marea, в която влиза и лявата радикална партия Подемос. В парламента влязоха и 6 депутата от Галисийския националистически блок. Избирателната активност в Галисия бе 64% процента, а електоратът й е 2,7 млн. души.

В Страната на баските вотът бе спечелен от управляващата региона Баска националистическа партия (PNV), получила 29 мандата от подкрепата на 37,6% от избирателите. Левите националисти EH Bildu получиха 17 мандата, а лявата коалиция Ekarrekin Podemos ще разполага с 11 мандата. Тази политическа сила за пръв влиза в регионалния парламент. С по 9 депутати ще бъдат представени главните партии на национално равнище – Социалистическата и Народната партии. Избирателната активност бе 62,2%, право на глас имат 1,7 жители. Така лидерът на PNV Иньиго Уркулю има всички шансове да съхрани премиерския пост на автономния регион, но ще трябва да води коалиционни преговори с някои от другите партии, за да сформира мнозинство от 38 депутати. Най-логична изглежда коалицията на PNV с Народната партия.

Центристката партия „Гражданите“ не извоюва нито един мандат в двата регионални парламента, което говори за спад на подкрепата й на национално равнище.

Съотношението на силите в галисийския и баския парламенти може да повлияе и върху партиите на национално равнище, а също върху преговорите за избора на нов премиер в испанския парламент. Испанското правителство има статута на временно от декември 2015 година поради невъзможността да се сформира коалиционно управление след тогавашните парламентарни избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа