Религиозното Моравско братство: Кои са те?

2241
Религиозното Моравско братство: Кои са те?
Снимка: Torfi007 / Pixabay

През 2024-а година в германската провинция Саксония може да се появи нов обект от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Властите в провинцията обявиха, че са се включили в обща кандидатура за три исторически селища на религиозната общност, наречена хернхутери - Бетълхем в американския щат Пенсилвания, Грейсхил в Северна Ирландия и Хернхут в Германия, където през 1727-а година възниква това протестантско братство.

Както информира агенция ДПА, по примера на Хернхут в Германия са били основани над 30 колонии в различни страни по света, като една от тях вече е част от списъка със световното културно наследство от 2015-а година насам - това е датското селище Кристиансфелд на полустров Ютландия, създадено през 1773-а година.

От Моравия към Саксония

Тази християнска организация е по-известна под името Моравска църква (Моравски братя). Възниква в Чешкото кралство и в Моравското маркграфство в резултат от реформаторското движение на пражкия проповедник Ян Хус, екзекутиран през 1415-а година по решение на Вселенския събор на католическата църква.

В началото на Реформацията през първата половина на 16-и век в обединението вече членуват над 200 000 вярващи от Бохемия, Моравия и Полша. След започването на Трийсетгодишната война (1618-1648) гоненията срещу тези общности се увеличават и техните членове са изцяло прогонени от Бохемия, но продължават да съществуват другаде, подложени на преследвания от страна на католиците.

През 1722-а година саксонският граф Николаус Лудвиг фон Цинцендорф разбира за тяхното сложно положение и кани моравските братя да се преселят в протестантска Саксония, предоставяйки им едно от своите имения. Там е основано селището Хернхут, което става нов център на братството, място на духовно обновление и реформи, което дава и името на мисионерското движение, осъществявало своята дейност в най-различни части на света - от Северна Европа до Америка и Африка, както и на територията на Руската империя. Основните усилия на мисионерите са били насочени към християнизирането на коренното население.

Братството на хернхутерите е основано, или по-скоро възродено на 13-и август 1727-а година. На този ден влиза в сила новият устав на тази религиознза общност, написан от граф Цинцендорф. Десет години по-късно графът става епископ, който също участва в многобройните мисионерски пътувания по целия свят. Идеите и принципите на хернхутерите по-късно оказват влияние на движението на методистите - протестантско вероизповедание, разпространило се в САЩ и във Великобритания.

Хернхутерите в Америка и в Русия

В Америка хернхутерите са се занимавали с мисионерство сред индианските племена мохикани, ирокези и чероки. Първите мисионери са пристигнали по тези места през 1735-а година, като наред с колонията в Бетълхем важен паметник от онзи период е селището Старият Салем в щата Северна Каролина, създадено в средата на 18-и век.

Колониите на хернхутерите са се базирали на принципа за общо водене на домакинството. Наред с проповедническата дейност се отдавало голямо значение на образованието, медицината и развитието на занаятите, което се отразявало на структурата на селището. Целта на мисията била подобряване на условията за живот на местните вярващи.

На територията на тогавашната Руска империя първите места, в които хернхутерите пристъпили към мисионерската си дейност в края на 1720-а година били остров Сааремаа, както и градовете Рига и Ревел (сега: Талин). По-късно, при управлението на Екатерина Втора в средата на 18-и век било основана и колония около днешен Волгоград.

Моравската църква в наши дни

Днес над един милион души по света се причисляват към Моравската църква. Към 75 процента са от Африка, над 15 на сто - от държавите в централна Америка. Останалите са от Северна Америка, Европа и други региони.

На континентална Европа общности на хернхутерите има в Германия, Дания, Нидерландия, Швейцария, Швеция, Естония, Латвия и Албания.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Журналистът Валери Тодоров: Владимир Путин готви военна офанзива през лятото

От хуманни съображения: Обединеното кралство забрани износа на живи животни

Блинкен за студентите от Мариупол: Те са пример за духа и смелостта на Украйна

Еманюел Макрон препоръчва: Посетете Варна

Крал Чарлз представи новия си портрет - първи след коронацията

Задържаха и биха опозиционен лидер в Грузия (ВИДЕО)

Заради руската заплаха: Полша инвестира 25 млн. долара в разузнаване

Харков: 17 ранени след удар по 12-етажна сграда, сред тях 2 деца (ВИДЕО)

Крал Чарлз III разкри неочакван страничен ефект от лечението на рак

Бягство от затвора във Франция: Вижте кадри от стрелбата по надзирателите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа