Защо най-богатите не са непременно най-умните? Ето какво разбраха изследователи

2746
Защо най-богатите не са непременно най-умните? Ето какво разбраха изследователи
Снимка: iStock

Ако някога сте си мислели, че няма как само интелектът да е докарал на някого шестцифрена месечна заплата, може би не се лъжете. Защото най-богатите не винаги са от най-умните.

До един момент в кариерното израстване интелектът и успехът вървят ръка за ръка. След това обаче има и други фактори, които са решаващи за успешното развитие на човек. Това сочи ново изследване.

Над 60% от новото богатство е отишло по сметките на най-заможния 1% от човечеството

Най-богатият 1% от човечеството e акумулирал близо 2/3 от цялото ново богатство, създадено по света през последните 2 години, посочва н...

Изследователите, които са работили по него, са обработили данни от близо 60 000 шведи. Те анализират приходите им и резултатите от специален тест за интелигентност, който всеки мъж в страната е преминал при прегледите за военна служба. "Тези данни са невероятни", казва Марк Койшниг, един от авторите на изследването. Той е професор по социология в университета в Лайпциг.

Връзката между заплатата и интелекта

60-те хиляди шведи, които Койшниг и екипът му изследват, са положили един и същи тест, когато са били на възраст от 18-19 години - този на армията на Швеция.

Койшниг съжалява, че жените са изключени от това изследване. "Не смятаме, че това е добре. Но трябваше да работим с данните, с които разполагаме, а жените просто не е трябвало да полагат подобен тест", обяснява социологът.

"Направихме връзка между измерванията на интелигентността и тези на успеха на пазара на труда в по-късен етап от живота на респондентите", обяснява Койшниг. Това означава, че учените проследяват годишните доходи на мъжете за период от десет години, когато изследваните лица са на възраст между 35 и 45 години, и изчисляват средната стойност на съответните средни годишни доходи.

Колко трябва да изкарваш, за да си богат в Германия?

Колко средно получават работещите в Германия? "Ханделсблат" пише, че средният брутен годишен доход във Федералната република през 2021 ...

Резултатите показват, че "има три различни сегмента на пазара на труда", казва Койшниг. От един момент нататък успехът и интелектът не са взаимосвързани - хората печелят повече без да има видима корелация с интелектуалните им възможности.

"За половината от участващите на пазара на труда се наблюдава много, много силна връзка между доходите и когнитивните умения", казва Кеушниг.

Интелигентността не е всичко

Тази ясна зависимост обаче изчезва при доход от около 60 000 евро. "Увеличаването на доходите вече не върви ръка за ръка с увеличаването на когнитивните способности", обяснява Койшниг. Учените установяват, че от този момент нататък късметът и добрите връзки играят по-голяма роля.

Така че добрата новина е: по-добре платеният шеф не е задължително да е по-интелигентен от вас. Лошата новина е, че той може би просто е имал повече късмет или по-добри връзки, които са му улеснили скока по кариерната стълбица. От друга страна вероятно е успокояващо да знаете, че умения, различни от обикновената интелигентност, също могат да ви помогнат да постигнете (финансов) успех. Устойчивостта на стрес и умението да работите ефективно с хора със сигурност няма да навредят.

Кои са най-богатите хора в света? Ето на кого Мъск отстъпи

Загубите, които девет от десетимата най-богати хора в света са претърпяли през миналата година, изглеждат невъобразими. Тук минус 133 м...

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com