Румен Радев в Атина: Мигрантския натиск остава за нас

2578
Румен Радев в Атина: Мигрантския натиск остава за нас
Снимка: Пресцентър на президенството

"Европа все още се фокусира предимно върху последствията и по-малко върху причините за миграцията, а ЕС все още е зает основно да реагира на промените в средата за сигурност, докато другите стратегически играчи променят тази среда в свой интерес, докато мигрантският натиск остава за нас". Това заяви българският президент Румен Радев на срещата в Атина на държавните глави на парламентарните републики в Европейския съюз (група "Арайолуш"), съобщи прессекретариатът на държавния глава.

"България очаква новият мандат на европейските институции да бъде посветен на реалното икономическо, социално и научно сближаване. Ако ЕС не инвестира в своето социално и икономическо единство, вътрешното разделение ще продължи да застрашава принципите и устоите на съюза", заяви президентът Радев в изказването си на 15-ата среща на групата "Арайолуш".

Президентът Радев: Идеологията и манипулациите на тоталитаризма нямат място в Европа

Не е работа на политиците в Република Северна Македония да коментират вътрешно-политическия живот в България. Така, както аз не коменти...

Той изтъкна,че Кохезионната политика на ЕС остава приоритет за България, но нейната устойчивост ще зависи все повече от равномерното разпределение на научната и образователна инфраструктура в Европа като фактор за национален икономически растеж. За България успехът на Кохезионната политика ще се измерва в преустановяване на емиграцията и на това младите хора да намират своята перспектива за развитие у нас, заяви още Румен Радев. Акцент бе поставен върху необходимостта от преодоляване на различията между Изток-Запад и Север-Юг в Европа.

В изказването си българският президент подчерта, че срещата на върха съвпада с динамични промени в средата на сигурност, на предизвикателства пред икономиката и климата. В тази обстановка първостепенна задача на държавите-членки на ЕС е гарантирането на сигурността на гражданите и на условията за стабилност и просперитет.

"ЕС се нуждае от оперативен план за защита на външните - особено сухопътните граници, в случай на нов голям миграционен натиск, който да не допуска заплахи за сигурността на гражданите или хуманитарна криза. Преди две години поставих този въпрос на заседание на Съвета на ЕС и днес ситуацията отново потвърждава необходимостта от подобна стъпка", заяви държавният глава.

Румен Радев отново призова за засилване на охраната на външните европейски граници и за реформи в Дъблинския регламент и европейската политика за предоставяне на убежище. Това са неотложни мерки, които засягат пряко България и другите държави-членки по външните граници на ЕС, но и способността на съюза да действа като единна общност.

Пендаровски: България няма да блокира преговорите на Македония с ЕС

Няма сигнали, че България ще блокира получаването на дата за започване на преговори на Македония с Европейския съюз. Това заяви македон...

"Европа се нуждае и от много по-активно проектиране на влияние извън географските граници на ЕС и от много по-голяма ангажираност към държавите на произход на мигрантите за укрепване на тяхната сигурност и икономическо развитие, на системите на здравеопазване и образование", заяви още българският държавен глава. По думите му, ако това не се случи, Европа няма да бъде в състояние да постигне желаното ниво на вътрешна сигурност, независимо от непрекъснато нарастващите разходи.

Във форума в Атина участват президентите на България, Гърция, Хърватия, Естония, Германия, Унгария, Ирландия Италия, Латвия, Малта, Полша, Португалия и Словения. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа