X
 
 

Радев и Мицотакис се договориха за обща охрана на въздушното пространство на Северна Македония

889 1
photo of Радев и Мицотакис се договориха за обща охрана на въздушното пространство на Северна Македония
Снимка: БГНЕС
Президентът Румен Радев и гръцкият премиер Мицотакис обсъдиха в Атина двустранното партньорство в сферата на сигурността и увеличения миграционен натиск към Европа. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Двамата постигнаха принципно съгласие Военновъздушните сили на България и Гърция да си сътрудничат за охраната на въздушното пространство на Република Северна Македония.

Двамата бяха единодушни, че отчетеното засилване на миграционните потоци в Югоизточна Европа изисква общи усилия от страна на засегнатите страни и своевременна реакция и подкрепа от страна на Европейския съюз за охраната на външните европейски граници. Румен Радев отново подчерта, че ЕС трябва да изработи план за действие в случай на рязко увеличение на миграционния натиск по сухопътните граници на съюза и България и Гърция следва да обединят усилия в тази насока.

Франция продължава да спира разширяването на ЕС

Срещата на посланиците на държавите-членки на ЕС не доведе до напредък в позицията на Франция относно започване на преговори за членств...

Енергийната диверсификация, строежът на междусистемната газова връзка между България и Гърция и транспортната свързаност в региона, също бяха сред акцентите на разговора. Румен Радев и Кириакос Мицотакис обсъдиха и възможността българската страна да участва в бъдеща приватизация на пристанището в Александруполис.

На срещата беше коментирана и ескалацията на напрежение в Близкия Изток и беше споделена обща позиция за намирането на мирно решение на кризисната ситуация.

Българският президент е на работно посещение в Гърция за участие в срещата на върха на държавните глави от групата „Арайолуш“, която ще се проведе утре в Атина.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    БОКо вече не го бръснат министър-председателите! Дори десният член на ЕНП Мицотаке направо се срещат с червения (ПЕС) фамак-каруцар на самальот! А ДС-Ванче караТърбух е като циганска БКП+БЗНС-българееща се ДС-патриотарсъваща свръх-охранена мишка, зарита в бюджетни многомилиардни "трици"! Цаци пък чака разрешение и указаня от Чайка как да постъпи с австралиеца - Австралия е член на топ-секкретната виж още ›› 5-ка на САЩ, Великобритания, Канада, Австарлия и Нова Зеландия!