Русия атакува: Обстрел с ракети "Кинжал" по Киев и Лвов, много щети в Харков

16346
Русия атакува: Обстрел с ракети "Кинжал" по Киев и Лвов, много щети в Харков
Снимка: Getty Images

Нов ден, нова руска ракетна атака срещу Украйна. Тя протича по познат начин – първо с множество предупреждения за приближаващи дронове (има 59 съобщения) в различни области и направления в нападнатата преди над 2 години от армията на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин страна, а вече и с конкретика за ракетни удари.

Още: Ракети "Кинжал" поразиха Украйна: Удар по енергийни обекти в Лвов, Харков пак е без ток (ВИДЕО)

Съгласно информацията в официалния канал в Телеграм на украинските ВВС, има две серии от изстрелване на ракети "Кинжал". Данните са за маршурти към Киев и към Лвов – най-западния голям украински град. Конкретно за Лвов като застрашена цел е посочена град Стрий - там има голямо газохранилище. Първите данни за стрелба с тези ракети на украинските ВВС показваха направление към Ровно – те обаче могат да променят маршрута си, тъй като са аеробалистични. Засега кметът на Киев Владимир Кличко не е публикувал нищо в канала си в Телеграм - впоследствие стана ясно, че в Киевска област е ударена и унищожена най-голямата ТЕЦ, която осигурява над 50% от тока за региона: Руски удар подпали една от най-големите ТЕЦ в Украйна (ВИДЕО). Ръководителят на военновременната администрация на Лвов Максим Козицки пише в канала си в Телеграм, че е имало обстрел както с дронове, така и с ракети - засега без данни за щети, тепърва ще се уточнява.

Не така обаче стои ситуацията в Харков – ръководителят на военновременната администрация на Харков Олег Синегубов съобщи в канала си в Телеграм, че има поне 10 руски удара по критична инфраструктура на града и областта. Засега няма данни за жертви, но прекъсвания на тока са налице – работи се по отстраняването им, добавя Синегубов. Над 200 000 абонати в града са без ток:

Още: Русия съсипа ТЕЦ-овете на най-големия частен оператор в Украйна: The Washington Post

Преди информацията за излетели руски МиГ-31К от летището в Саваслейка, Нижегородска област, излезе информация за вдигнати във въздуха 9 руски стратегически бомбардировача Ту-95МС. От тях обикновено се изстрелват крилати ракети (Х-101/Х-555/Х-55). А точно в 6:49 часа излезе и официално съобщение от украинските ВВС за отбой.

Първите данни на украинския генщаб са за изстреляни от руснаците 40 дрона клас "Шахед", 37 са свалени, подробности за целия мащаб на руската атака тук: Ракети "Кинжал" поразиха Украйна: Удар по енергийни обекти в Лвов, Харков пак е без ток (ВИДЕО). Преди атаката в социалните мрежи се завъртяха кадри как се тренира мобилна група за сваляне на безпилотни апарати в Украйна, с оскъдните средства за ПВО, с които страната разполага в момента:

Вчера вечерта имаше руска ракетна атака срещу Одеса - по данни на ръководителя на местната военновременна администрация Олег Кипер там са ранени 14 души, четирима са с опасност за живота. Сред ранените има и 4-годишно момиченце с охлузна рана в гърба и контузия. Отделно, в резултат на удара загинаха четирима души, сред които и 10-годишно момиче. Ударена е бензиностанция - атаката е извършена с балистични ракети.

Атака с дронове в Русия

Безпилотен апарат е уцелил строяща се сграда на болница в село Добро, Липецка област, съобщава губернаторът на областта. По думите му, избухнал е малък пожар – 4 квадратни метра, има щети по външната част на сградата и дограмата, няма ранени и убити.

Още: Украйна атакува Курск с дронове: Поразен е миннодобивен завод? (ВИДЕО)

Руското военно министерство съобщи за 12 свалени дрона тази нощ - в Курска (3), Тамбовска (3), Белгородска (2), Брянска (1), Липецка области (1) и в Мордовия (2).

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове*

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

С дронове: Украйна спря тока в Русия на няколко места

Кръв в Грузия заради полицията: Още един опозиционер пострада сериозно (ВИДЕО)

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа