Русия е много опасна, но помощта за Украйна остава предимно на думи (ВИДЕО)

6818
Русия е много опасна, но помощта за Украйна остава предимно на думи (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Русия и помагащите ѝ Иран, Китай и Северна Корея във войната с Украйна стават все по-сериозна заплаха за НАТО. За това предупреди американският президент Джо Байдън в изрична публикация, която се появи в The Wall Street Journal. В нея Байдън казва очевидни неща – Конгресът трябва да побърза с новата американска военна помощ за Украйна, ако Русия спечели, ще окаже директен натиск на Източния фланг на НАТО, а при този сценарий рискът от пряк военен сблъсък между Алианса и Руската федерация расте и може да се наложи САЩ да се намесят директно с военна сила: Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте, който има амбицията да стане следващия генерален секретар на НАТО, обяви, че страната му е готова да купи ПВО системи "Пейтриът" (Patriot) от държави, които не са готови да ги дарят на Украйна – купените по този начин системи Нидерландия ще достави на Украйна.

"Имаме пари, можем да ги купим, ще ги доставим – спешно е", каза Рюте снощи, по време на първия ден от срещата на Европейския съвет. Нидерландия има 4 системи Patriot, като 1 от тях е в резерва на нидерландската армия, останалите са на активно бойно дежурство.

Попитан дали някоя от нидерландските системи не може да замине за Украйна, Рюте отговори, че нидерландската отбрана ще "падне" под минималните изисквания за бойна готовност, предаде The Guardian.

ОЩЕ: Куп ракети ATACMS удариха в Крим: Източник на Путин предупреди за по-голяма цел (ВИДЕО)

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, има по-сериозно увеличение на интензивността на боевете. По целия фронт украинците са регистрирали 87 бойни сблъсъка за последното денонощие. Най-горещите направления са отдавна познати – Бахмутското, където основните боеве са при Часов Яр: там има 24 отбити руски пехотни атаки; Новопавловското (на запад от Маринка: населените места Красногоровка, Григоровка, Новомихайловка, Победа и Урожайно, на 9 километра южно от Велика Новоселка, която се намира на югозапад от Угледар – останалите населени места са източно от този град) – 23 отбити руски пехотни атаки за последните 24 часа. На запад от Авдеевка (Покровското направление от руска гледна точка) – 19 отбити руски пехотни атаки, по линията от юг на север на 15-тина километра западно от Авдеевка: Нетайлово – Първомайско – Яснобродовка – Семьоновка – Очеретино – Новобахмутовка – Новокалиново. Новина – 4 отбити руски пехотни атаки в Купянското направление, след седмици на затишие – при Новосергеевка.

"На север от Бердичи руските въоръжени сили продължават да си пробиват път към покрайнините на Новобахмутовка и Очертино, което допълнително влошава и без това тежката ситуация на украинските части в Семьоновка и Бердичи", констатира руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов в дневния си обзор. Почти същата констатация прави и популярният руски военен телеграм канал "Рибар". Геолокализирани видеокадри подсказват руски напредък по жп линията югоизточно от Очеретино.

За Новопавловското направление, двата руски телеграм канала не пишат за конкретни големи успехи, а отново има приказки за постепенен, но бавен руски напредък – при това само от Пегов, "Рибар" не обелва и дума за този участък на фронта. Още от онзи ден стана ясно, че при Красногоровка руснаците са напреднали до позиции при т.нар. тухлена фабрика, в югоизточните покрайнини на населеното място:

Интересното е, че за Часов Яр двата източника признават, че няма някаква голяма промяна, но изсипват и доста пропаганда – украинците "хаотично" минирали, руската артилерия много силно обстрелвала и това нямало как да не повлияе на бойния дух на украинските части. Между тези редове Пегов признава, че има боеве в района на Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут). Има неофициални украински данни - от командир на батальон в района, че между 40% и 70% са загубите на военно оборудване за руската страна при щурмови операции, а украинците ползват по около 50 FPV дрона дневно, за да удрят по 20-25 руски цели: Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

(КАРТА) В Лиманското направление има сигурни данни, че руснаците са заели нови позиции източно от индустриалната зона на Билохоровка (Белогоровка). Откакто тече пълномащабната война, тази зона на няколко пъти преминаваше под контрола на едната или другата страна.

Междувременно, Белгород също преживя нелека нощ. Според информация в официалния канал в Телеграм на губернатора на Белгородска област Вячеслав Гладков, руската ПВО е свалила "21 въздушни обекта". По-рано той каза, че били свалени 14 дрона, насочили се към Белгород. На два пъти снощи имаше тревога за ракетен обстрел – руското министерство на отбраната съобщи за 14 свалени ракети от чешката система за залпов огън Vampire.

ОЩЕ: САЩ или помагат бързо на Украйна, или Русия печели и идва ред на НАТО: Оценка (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Избити от полицията зъби на опозиционен лидер, меле в парламента: В Грузия напрежението расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа