Русия няма да присъедини към Международния договор за търговията с оръжие

11085
Русия няма да присъедини към Международния договор за търговията с оръжие
Снимка: Getty Images/Guliver

Властите в Русия взеха решение да не се присъединяват към Международния договор за търговията с оръжие. Москва не смята доовора за достатъчно добре изработен, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус".

Другата причина е фактът, че в договора се предвижда неговата промяна във вренето чрез гласуване, а това означава, че не е ясно как ще изглежда този документ след няколко години.

Русия разполага ракети "Искандер-М" по-близо до Европа

Ракетна бригада на руските сухопътни войски, разположена в Калининграсдска област – руски ексклав между Полша, Литва и Балтийско ...

Същевременно днес започна активната фаза на руско-китайските съвместни военни учения в Средиземно море "Морско взаимодействие-2015" и ще продължи до 21 май. Тържественото откриване на маневрите се състоя по-рано този месец, а до този момент двете държави отработваха организацията на противовъздушната отбрана и придвижването на плавателните съдове в открити води.

По думите на американския политолог и икономист Пол Крейг Робертс плановете на Вашингтон за изолация на Русия са се провалили с гръм и трясък. Нещо повече, действията на САЩ само сплотиха още по-силно държавите от групата БРИКС. Самият факт, че по време на тържествата на 9 май в Москва до Владимир Путин седеше ръководителят на Китай, показа "напълно ясно дори за идиотите от режима на Обама", че Вашингтон не е повече единственият източник на сила, пише политологът, предад БГНЕС.

С военния парад на Червения площад Русия показа, че е първокласна военна държава, която е подкрепяна от Китай и Индия, казва американският политолог.

Експертът припомня за действията на държавния секретар на САЩ Джон Кери, който преди тържествата на 9 май се отнасяше пренебрежително към Русия, но три дни по-късно побърза да посети Русия и да критикува политическия режим в Укарйна. Това говори, че Вашингтон идва на себе си, констатира Пол Крейг Робертс, който навремето е работил в администрцията на президента Роналд Рейън.

"Докато погълнатият от собствената си значимост Запад пренебрегна отбелязването на Деня на победата на Червената армия над Хитлер, трите най-големи държави в света се обединиха и присъстваха на парада на Победата", подчертава аналитикът, споменавайки Русия, Китай и Индия.

Според него тези обстоятелства са принудили Вашингтон да изпрати Джон Кери при Путин като просител за разработването на плана по деескалацията на украинския конфликт. По този начин руският президент позволи на САЩ да не се червят, убеден е политологът. "Обама, Кери и Камерън ще трябва да станат фокусници, за да преминат от демонизация на Путин към сътрудничество с него", убеден е Робъртс. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа