Русия отвори нов фронт в Украйна в опит да превземе Купянск (ВИДЕО)

10610
Русия отвори нов фронт в Украйна в опит да превземе Купянск (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Почивните дни не донесоха извънредни новини относно Украйна – впечатление направи подновената с нова сила официална реторика от руска страна за "нацизъм" и как Русия ще се бори с него докрай. Тон даде издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин, следван от Дмитрий Медведев, а вчера (28 януари) и ръководителят на руското външно разузнаване Сергей Наришкин се развихри по темата пред руското пропагандно оръжие Павел Зарубин как сегашното управление в Украйна ще има "много тъжна съдба" - именно с опорната точка за нацизма и как Русия нямало да остави половинчато положение: Путин и марионетките му пак говорят за Трета световна война заради "нацизъм" (ВИДЕО)

На фронта ситуацията остава все същата – руската армия атакува и опитва да извърши голям пробив, докато украинците се защитават. Новината в тази тематика е опитът на руската армия да пробие през ново направление към Купянск.

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

За втора поредна сутрин украинските ВВС съобщават за атака от юг с дронове клас "Шахед" - пак 8 на брой, този път обаче всичките са свалени. Отново има изстреляна от руснаците ракета "Искандер-М" - преди денонощие бяха 2, има и 3 изстреляни от Руската федерация ракети С-300 по цели в Донецка област – също толкова имаше и преди денонощие. Украинските ВВС уточняват, че дроновете са свалени в Николаевска, Днепропетровска, Хмелницка и Ровенска област: За втори пореден ден: Русия с ракетна атака срещу промишлен обект край Кременчук

Според сутрешната сводка на украинския генщаб, няма особена промяна в интензивността на боевете. По украински данни е имало 74 бойни сблъска тоест с 5 по-малко на дневна база. Основните горещи точки са познати – Авдеевка (26 отбити руски пехотни атаки, 21 от които са от север) и направлението "Маринка" (22 отбити руски пехотни атаки, основните боеве са при Новомихайловка и Григоровка, югозападни предградия на град Донецк, Авдеевка е северозападно).

Още: Репортаж от бойното поле: Украински фронтовак - "Не се издържа повече"

(КАРТА) Интересна е ситуацията в югоизточните покрайнини на Авдеевка. Там, в района на почивния комплекс "Царски лов", продължават опитите на руснаците да се укрепят по-здраво, за да имат основа за пробив по-навътре в града. В сутрешния обзор на руския пропагандист и военен анализатор Семьон Пегов има потвърждение именно за тези руски опити, без да се уточнява резултат – явно районът е сива зона т.е. никой не го контролира. Политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке е публикувал в личния си профил в Twitter анализ с карти и видеокадри в няколко последователни публикации. Той посочва, че изглежда наистина украинците контраатакуват в тази зона, но по-скоро с идеята да нанесат колкото може повече загуби на настъпващите руснаци. Контраатаката е направена с бронирана техника, докато руските щурмови групи са само пехота тоест войници, идващи пеш. В "Суспилне" обаче има цитат от украинския телемаратон на думи на Серхий Волков, военнослужещ в 110-та украинска бригада - че руснаците са били отблъснати от "Царски лов" точно преди почивните дни и че ситуацията е "динамична", с постоянни промени. Отделно има анализ на Рьопке по украински данни, че руснаците са успели да влязат при "Царски лов" и оттам малко по-напред в самата Авдеевка, като са използвали градската канализация, за да преминат незабелязано. При Степово (3 километра северозападно от Авдеевка) руснаците така и не могат да пресекат жп линията, идваща от Красногоровка – видеокадри има и от двата фланга на боевете при Авдеевка, включително дуел между бронирани машини, при който украински танк обезврежда с успешен обстрел руски бронетранспортьор: Нови руски висоти: Строим наш морал. В Авдеевка украинците контраатакуват (ВИДЕО)

(КАРТА) В Харковска област, в направлението към Купянск вече е явно, че руснаците опитват да направят по-широк кръг, за да атакуват самия град. По неофициални украински данни е превзето село Табаевка, макар че в своя обзор за деня популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, пише единствено за руски успехи на юг от Табаевка, в няколко позиции. Говорителят на украинските сухопътни сили подполовник Владимир Фитьо коментира, че Табаевка не е превзета, боеве има в самото село - информация, която съвпада с тази на "Рибар". Украинският генщаб потвърждава в сутрешната си сводка, че има боеве източно от Пищане (там се намира Табаевка), без да казва официално, че Табаевка е паднала. Изглежда руснаците опитват да обкръжат Котляровка и оттам да тръгнат към Кисловка и Ивановско (20 километра югоизточно от Купянск). През Кисловка минава жп път, тя се намира и на по-висок терен т.е. удобна е за установяване на силна позиция, пише "Рибар". Атаката към Пищане пък е опит на руснаците да стигнат и пробият река Оскил - едно от естествените географски препятствия, които помагат за украинската защита.

(КАРТА) В Луганска област, направлението към Лиман, при Ямполовка е отблъсната голяма руска атака с бронирана техника – има видеокадри. Пегов и "Рибар" потвърждават, че е имало руски атаки при Терно и Ямполовка, на около 15-тина километра запад-югозапад от Кремена - явно е, че руснаците вече са по-близо до Ямполовка:

По другите направления на фронта няма някакви особени промени - капитан Наталия Хуменюк, говорител на украинското оперативно командване "Юг", коментира, че скоро руснаците ще извършат ротация на източния бряг на река Днепър, защото инкасират големи загуби при Кринки (30 километра североизточно от град Херсон). През почивните дни украинците удариха руска военноремонтна база в Донецка област. Излезе и видео с африкански наемници, които се снимат и викат как победата ще е за Русия:

Още: Позната руска рецепта за Украйна: Готви се лъжа с подправка "трагедия"? (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Тбилиси: Хиляди грузинци отново излязоха на протест

Губернаторът на Курска област забрани на мигрантите да работят като таксиметрови шофьори

Който казва, че войната в Украйна трябва да бъде замразена, никога не е гледал картата и не познава историята: Ген. Ходжис

Осъден за подкуп руски бивш зам.-министър се включва във войната срещу Украйна

Харков отново на прицел: Руски управляеми бомби раниха шест деца в областта

Катерите, които Естония предаде на Украйна, от днес започват бойни мисии (СНИМКИ)

Карла Бруни-Саркози в беда: Разследват доколко е забъркана в скандала с нейния съпруг

Руските сили убиват предаващи се украински военни: Human Rights Watch с конкретни примери

Лошо време в Италия: Локални наводнения и повишени нива на реките (СНИМКА)

Зеленски: Русия е хвърлила хиляди управляеми авиобомби в Украйна само за месец

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа